Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Édes titkok nyomában: ezért adunk egymásnak csokit Valentin-napon!

Mindjárt itt a Valenit-nap, amikor sokan virágot, ékszert, de legtöbben szép, kifejezetten az ünnepre gyártott csokoládét adnak szívük választottjának. Na, de miért pont a csokoládé a legnépszerűbb, leginkább közkedvelt figyelmesség ezen az ünnepen?

Annyit kezdetként elárulhatunk: nem mostanában, és nem is marketing, sőt, nem is a pénz feltalálásával kezdődött a Valentin-napi csokikaland - hanem több ezer éve a Maja Birodalomban, így valóban ősinek nevezhető ez a szokás.

Minden az indiánokkal kezdődött

A maják voltak az elsők, akik a csokládé csodáját felfedezték, amikor megpörkölve és pasztává zúzva a kakaóbabot, csilivel, kukoricaliszttel és forró vízzel összekeverve egészen különleges ízű és illatú italt készítettek maguknak. A csokoládé rendkívüli megbecsültségét mi sem mutatja jobban, mint, hogy csakis vallási szertartások végén fogyasztották - beleértve az esküvőket is, amikor is a ceremónia egy pontján a vőlegény és a menyasszony is belekortyolt a csokoládés kehelybe, ezzel megpecsételve örökké tartó szerelmüket.

Tehát mondhatjuk, hogy a sírig tartó, igaz szerelem ígérete és a csokoládé összefonódása ekkorra datálható - de nem áll itt meg a történet! A Majával szomszédos Azték Birodalomban, a 16. században élt uralkodó, II. Montezuma állítólag rájött, hogy a nagy mennyiségben elfogyasztott csokoládé komoly hatással van a libidójára, így a szent italból minden nap rendelkézésére kellett bocsátani több literrel. Mivel a majáknál engedélyezett volt a többnejűség, valószínűleg jó szolgálatot tett a csodaszer a királyak, ha minden feleségét és ágyasát boldoggá akarta tenni.

És Európa folytatta

A spanyol hódítók természetesen gyorsan magukévá tették a csokoládéval kapcsolatos, minden nemű tudást, ám némileg az európai ízléshez igazítva, cukorral és fahéjjal ízesítve hozták be az öreg kontinensre a kakaóbabpasztát. Ám a csokoládé, ekkortájt, mivel igen messziről érkezett, roppant drága alapanyagból készült, így ekkoriban csupán a gazdagok kiváltsága volt. Az áttörést az 1800-as évek közepén a J. S. Fry és fiai nevű brit cég hozta el, akik megalkották az első táblás csokoládét kakaóvaj, kakaópor és cukor kombinációjából - és így, hogy formában az édesség a köznép számára is elérhetővé vált - és el is indult világhódító útjára. Pár évvel később a cég piacra dobta a töltött csokikat, a különféle formájú aprócska bonbonokat, ám az első, elegáns fém, fa vagy papírdobozba csomagolt bonbont nem ők, hanem a nagy vetélytárs a Cadbury's jelentette meg 1871-ben.

7 év múlva szintén a Cadbury's marketingzsenije volt az, aki kitalálta: Valentin-napra, amikor egyébként is jelentősen több fogy ebből a csokoládéból, jöjjön ki a cég nugáttal és gyümölcsökkel töltött bonbonokkal - szív alakú dobozba csomagolva! Az emberek megrohamozták a boltokat, az eladások megduplázódtak - ami nem is csoda, hiszen a gusztusos kis dobozokból, ha elfogyott a csokoládé, emlékeknek, szerelmes leveleknek kiválkó tárhelyéül szolgálhatott. Vagy, itt kicsit keletebbre: varrósdoboznak.

VALENTIN-NAP: 8 ŐRÜLTEN ÉDES POHÁRDESSZERT >>> 
VÖRÖS BÁRSONY TORTA, CUPCAKE ÉS FONDÜ - SZUPER DESSZERTEK VALENTIN-NAPRA >>> 
AMIVEL EGY KEZDŐ IS MEGBIRKÓZIK: ELRONTHATATLAN DESSZERTEK VALENTIN-NAPRA >>> 


  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin