Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vajon mitől barnul be a sült hús, és miért ég oda a pirítós? Itt a megfejtés!

default user icon
MME
Sokáig rejtély volt, hogy mitől barnulnak meg az ételek, például a kenyér sütés során, vagy a hús grillezés során. A 20. század elején azonban fény derült a nagy titokra...

Az embereknek régen is fejtörést okoztak ugyanazok a jelenségek, amik a mai ember számára. A különbség csak annyi, hogy akkor még felfedezésre vártak, ma pedig csak rá kell keresni az interneten. Most az ételbarnulásról és az ételek illatáról tudhatsz meg érdekességeket.

A kísérletek, amik kiderítették, hogy nem karamellizálódik

Louis-Camille Maillard francia biokémikus azt kutatta, hogy az élőlények hogyan építik fel a fehérjéket, aminosavakból. Hamar rájött, hogy az aminosavak- a fehérjék alkotóelemei- és a cukrok kölcsönhatásban vannak egymással, hiszen  együttesük barna oldatot alkot, és nem, nem karamellizálódott.

Maillard reakció

Konyhanyelvre lefordítva a következő történik. Amikor sütünk egy szelet húst, elpárolog a víztartalma, és a felületén ott marad a fehérje, az aminosav és a cukor, és ezek bizony 150 fok felett reakcióba lépnek egymással, vagyis megbarnulnak. Ezt hívjuk Maillard reakciónak.

Az illatok is

Későbbi kutatások azt is bebizonyították, hogy ez a reakció különböző ízek kialakulásáért is felelős. Hasonló reakciók történnek ugyanis kenyérsütés, kávépörkölés és sörfőzés során is. A meleg kenyér azért jobb illa tú, mint kihűlt énje, mert sokkal több illatos molekula távozik belőle.

Mindent a kávéról>>>
Szereted a koktélokat? >>>
Furcsa italfogyasztási szokások a nagyvilágból>>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss