Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vajas párolt hús besameles burgonyával

MME MME
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 80 dkg sertéskaraj vagy -tarja (de lehet csirkemell vagy pulykamell is)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 5-10 dkg teavaj
  • A körethez:
  • 1,5-2 kg burgonya
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 2 kanál liszt
  • 8-10 dkg sajt
  • reszelt szerecsendió
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • vaj

Elkészítés

Elkészítés: A hússzeleteket lisztbe forgatjuk. (A további fűszerezés miatt sózni csak enyhén szabad.) Kevés olajban átsütjük a húsok mindkét oldalát, s félretesszük.

Ebben az olajban a fokhagymagerezdeket kicsit átforgatjuk,
beletesszük a teavajat, visszatesszük a húsokat, s felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, ételízesítőt, őrölt borsot adunk hozzá, és puhára pároljuk. A levét elfőzzük, a színe miatt kicsit grillezni is lehet.

A megtisztított burgonyát vastagabb szeletekre vágjuk, és sóval ízesített vízben meggőzzük (nem szét!).

Vajon a lisztet világosra pirítjuk, felöntjük a tejjel, belekeverjük a tejfölt is, sózzuk, belereszeljük a szerecsendiót, esetleg fehérborsot is tehetünk bele. Ha besűrösödött, kihűtjük, az apróra vágott petrezselymet is belekeverjük.

A kihűlt, leszűrt burgonyát, a reszelt sajtot és ezt a besamelmártást óvatosan összekeverjük. Kivajazott tepsibe terítjük, a tetejére vajdarabkákat morzsolunk, kb. 220 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje megpirul.

Tálaláskor a besameles krumplira teszünk egy-két szelet húst, s a hússzafttal körbeöntözzük. Céklasalátával a legjobb, de ki lehet próbálni más salátát is.

Megjegyzés



Fotó: AS - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss