Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Vajas kelt tészta alaprecept - kiflihez, zsemléhez, csigához

default user icon

Hozzávalók

  • Az alaptésztához (kb. 1,6 kg):
  • 84 dkg liszt (BL55)
  • 4 dkg friss élesztő
  • 1,2 dkg tengeri só
  • 2 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 2,7 dl tej (min. 2,8%)
  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg tejföl

Elkészítés

    1. A tejet, a tejföllel, 2 darab egész tojással és az élesztővel a dagasztótálba tesszük, majd elkevertetjük a géppel. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és a cukrot, majd 3 percet dagasztatjuk, míg a tészta egyneművé válik.
    2. A puha vaj at kisebb kockákban adagolva adjuk hozzá és további 5 percet dagasztatjuk a géppel. Az elkészült tésztát huzatmentes helyen, letakarva pihentetjük 30 percet.
    3. Ekkor következik a gömbölyítés, tehát a tészát 8 (kb. 20 dkg-s) részre osztjuk, majd gombócokat formázunk belőlük és letakarva további 15 percet pihentetjük a konyhapulton. A formázást és az esetleges töltést követően 30-45 percet kelesztjük.
    4. Egy tojást villával lazán felverünk és egy kenőecset segítségével áttojásozzuk a megkelt péksüteményeket. 195 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

    A CSÁSZÁRZSEMLE, A KIFLI, A STANGLI ÉS A CSIGA ELKÉSZÍTÉSÉT NÉZD MEG VIDEÓN! >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin