Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vajas kelt tészta alaprecept - kiflihez, zsemléhez, csigához

MME MME
65 perc
rafinált
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A tejet a tejföllel, két egész tojással és az élesztővel a dagasztótálba tesszük, majd elkevertetjük a géppel. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és a cukrot, majd 3 percet dagasztatjuk, amíg a tészta egyneművé válik.
  2. A puha vajat kisebb kockákban adagolva adjuk hozzá és további 5 percet dagasztjuk a géppel. Az elkészült tésztát huzatmentes helyen, letakarva pihentetjük 30 percet.
  3. Ekkor következik a gömbölyítés: a tészát 8 (kb. 20 dekás) részre osztjuk, majd gombócokat formázunk belőlük és letakarva további 15 percet pihentetjük a konyhapulton. A formázást és az esetleges töltést követően 30-45 percet kelesztjük.
  4. Egy tojást villával lazán felverünk és kenőecset segítségével átkenjük a megkelt péksüteményeket.
  5. 195 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Nézd meg videón, hogyan készít Szabi a pék a kiflit, zsömlét, csigát

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss