Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vaj, a tejtermékek királynője

default user icon
SB
A tehéntej az egyik leggazdagabb alapanyagunk. Számtalan féle és fajta sajt készül belőle, a túróról, a mascarponéről és a tejszínről még nem is beszéltünk. A vajra is érdemes néhány gondolatot vesztegetni...
Mi a vaj?

A vaj 80-90%-os állati eredetű zsiradék. Szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú és jól kenhető. Színe fehér vagy sárgásfehér, attól függően, hogy a vajat adó állat mennyi zöldtakarmányt fogyasztott. A több zöldtakarmány sárgább vajat eredményez.

A vaj viszonylag rövid ideig áll el. Lehet kisütéssel tartósítani (erről később), de akár a mélyhűtőben is tarthatjuk néhány hónapig.

Sokáig terjedt az a nézet, hogy a vaj növeli a koleszterin szintet, és hogy nem egészséges, de ezt mára több tudományos felmérés is megcáfolta.

A vaj fajtái

A szendvicsvaj zsírtartalma 70% körüli, míg a teavaj zsírtartalma 80% körüli. A márkázott vaj magas minőségű teavajat takar, állítólag régen a vajformázó edényeket jelölték (Mark) a vajkészítők. Vaj készíthető pasztörizálatlan tejből is, ez merőben más ízhatást eredményez.

A francia, belga és ír vajak a leghíresebbek. Ezeket a prémium készítményeket megkóstolva fantasztikus ízélményekkel gazdagodhatunk.

Hogyan készül a vaj?

A vajkészítés lényege, hogy a tejet lefölözik, ezt a régiek lyukas kanállal végezték. Az így kapott tejszínt szobahőmérsékleten köpülik. Egy idő után szétválik a vaj és az író. Az írót leöntik, és hideg vizet tesznek a vajhoz, mely további írót választ ki, melyet újra leöntenek. Ezután a vajat pihentetik, gyúrják, esetleg sózzák.

Mire használjuk a vajat?

Egy szelet házi kenyér vagy egy kifli minőségi vajjal és tengeri sóval megszórva isteni vacsora. Vajból készíthetünk finom mártásokat, tehetjük levesbe, és természetesen édességekhez is elengedhetetlen. Vajas tésztából készül a croissant, a briós is. Marhabélszín sütésére is sokan csak vajat használnak.

A vajat sütésre is lehet használni, ha a víztartalmát eltávolítjuk. Ehhez a vajat deríteni kell, azaz kis lángon addig főzni és fölözni, amíg az összes író el nincs távolítva belőle. A szép átlátszó végtermék, a vajzsír jobban bírja a hőhatást. Ezt az eljárást az egész világon ismerik, így készül a különlegességeket árusító boltokban nálunk is kapható indiai ghí vagy az arabok smen vagy szemne nevű vajkészítménye, melyet fokhagymával, zöldfűszerekkel ízesítenek is.

Fűszervajak

A vajat zöldfűszerekkel kikeverve fantasztikus ízeket kapunk. Bazsalikom, tárkony, oregánó, majoránna, petrezselyem, snidling esetleg fokhagyma, némi mustár. A különlegességek kedvelői készítsenek diós, tormás, mákos, fokhagymás, pestós vajkrémet.

Vajas pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt
22 dkg vaj
3 dkg élesztő
3 tojás sárgája
1 pohár tejföl

Elkészítés: Az átszitált lisztet eldolgozzuk a vajjal, a kis tejben felfuttatott élesztővel, a tojás sárgájával, 1 pohár tejföllel, sóval. Este összegyúrjuk, fél óra pihentetés után tegyük be a hűtőbe, másnap kiszaggatjuk, tojással megkenjük és kisütjük.

Vajas zöldségek

Hozzávalók:
25 dkg lágy vaj
1 kg vegyes tavaszi zöldség (sárgarépa, cukkini, karfiol, zöldbab, retek, hagyma stb.)
2 evőkanál olaj
1-1 csokor petrezselyem, kapor, bazsalikom, snidling
2 dl fehérbor

Elkészítés: A vajat 1 teáskanál sóval legalább 10 percig verjük a kézi robotgéppel. Akkor jó, ha a vaj kifehéredik és levegős lesz. Alufóliát terítünk egy tálcára. A vajból kb. 20 dekát csillagcsőrös habzsákba teszünk, és habrózsákat nyomuk belőle a fóliára. Betesszük a mélyhűtőbe és megfagyasztjuk. Amikor már kőkemény, nejlontasakba tesszük, és így tároljuk a mélyhűtőben.
A zöldségeket értelemszerűen megtisztítjuk, megmossuk. A répát szeletekre, a cukkínit karikákra, karfiolt kis rózsákra, a zöldbabot ketté, a retket félbe, a hagymát gerezdekre vágjuk. A zöldfűszerek leveleit lecsipkedjük, megmossuk, lecsepegtetjük, és felaprítjuk. Felforrósítjuk az olajat, és éppen csak megpirítjuk benne a zöldségeket. Beleszórjuk a zöldfűszereket, összekeverjük, és felöntjük a borral. Lassú tűzön, fedő nélkül addig főzzük, amíg a bor fele elpárolog. Levesszük a tűzről a zöldségeket, belekeverjük a maradék vajat. Szétosztjuk négy tányérra, és a fagyott vajrózsákkal díszítve tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss