Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vadfasírt kókuszos rántott sütőtökkel

default user icon
MME
Indul a vadszezon, jönnek a téli hónapok. Porhanyós vadhús, nagytestű vörösborok és kistestű vörösborok… :)

A vadhúsról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a csak száraz lehet, de ez nem igaz! Persze fontos, hogy minden ételhez a hozzá illő húst válasszuk. Szarvasbélszínből ne csináljunk pörköltet, inkább grillezzük, készítsünk mellé mártást vagy chutney-t. A szarvasgombás céklalekvárt meggyel és bourbon vaníliával minden vadhoz ajánlom például.

Pácolás és spékelés

A vadhúst érdemes pácolni, a nagyobb darabokat meg lehet tűzdelni, hogy kellemesen omlós ételt kapjunk. Használhatunk száraz (olajos), nedves (vizes) pácot is, a lényeg, hogy a húst ellepje a lé vagy az olaj. Nem érdemes túl hideg helyen pácolni, ugyanis a húsrostok is összesűrűsödnek, ha hideg van, 8-12 fokos hőmérséklet teljesen megfelelő a pácoláshoz. Ha 7-8 napig is érlelünk egy húsrészt szárazpácban, akkor érdemes 2 naponta tiszta edénybe rakni, és az edény aljára leülepedő vért eltávolítani, így biztos a siker.

A nagyobb húsrészeket megtűzdelhetjük füstölt szalonnával, fokhagymával, répával. A kisebb húsokat, mint a fácán, a fogoly vagy a nyúl, érdemesebb becsavarni szalonnával, így megóvjuk a kiszáradástól a sültet.

Fűszerezés

A sütés megkezdésekor rakjunk leveszöldséget a hús alá, öntsünk vörösbort alá, és takarjuk le fóliával. Természetesen lehet kapni vadhoz illő fűszerkeverékeket, de ha frissen készítjük, használjunk babért, borókát, koriandert, mustármagot, zsályát, rozmaringot, feketeborsot, szegfűborsot, fahéjat. Az elkészült zöldségekből, szaftból remek mártást készíthetünk.

Ha még csak barátkozunk a vadhússal, készíthetünk belőle fasírtot is, köretként pedig igazi téli zöldségként válasszunk pl. sütőtököt.

Vadfasírt kókuszos rántott sütőtökkel és joghurtos öntettel

Hozzávalók:
50 dkg vadhús
2 darab zsemle
1 dl tej
1/2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
friss majoranna
petrezselyem
1/2 mokkáskanál koriander
1/2 mokkáskanál édeskömény
1 evőkanál mustár

bors
olaj a sütéshez
A kókuszos sütőtökhöz:
1 darab sütőtök (kb. 1,5 kg)

liszt
tojás
kókuszreszelék
olaj a sütéshez
A joghurtos öntethez:
2 dl joghurt
2 dl majonéz
1 evőkanál magos mustár
2 evőkanál méz
friss koriander
snidling

Elkészítés: A vadhúst kétszer ledaráljuk. A zseléket beáztatjuk a tejbe, majd ezt is ledaráljuk. A hagymát és a fokhagymát lereszeljük, kevés olajon megfuttatjuk, majd mindezeket a fűszerekkel jól összegyúrjuk, kis fasírtokat formázunk, és kevés olajon készre sütjük.

A sütőtököt meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, majd lisztbe, tojásba és kókuszreszelékbe forgatjuk. (Lehet kétszer panírozni, így vastagabb és intenzívebb ízű lesz.) Bő, forró olajban lassan kisütjük.

Az öntethez a fűszereket finomra vágjuk, és az összes hozzávalóval összekeverjük. Pihenni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, de jobb, ha már előző nap elkészítjük.

A fasírtot a bundás sütőtökkel és a zöldfűszeres joghurtszósszal tálaljuk.

Nem csak a sütőtök illik a vadhúshoz, bármelyik téli zöldséggel harmonizál. Kelbimbó, vörös- vagy fejeskáposzta, de még a savanyú káposzta is remek hozzá.

És ha már szóltunk a grillezésről, térjünk vissza egy kicsit ehhez az ételkészítési módhoz: határozottan állítom, hogy a grillezés nem csak nyári móka. Télen kiállni a hóba ugyanolyan szórakoztató! Nem kellene a grill cuccokat beszedni augusztus 20-án a boltok polcairól, inkább kedvet kéne csinálni a téli grillezéshez! Persze süthetünk gesztenyét is... és ugye a forralt bor sem maradhat el!

Sütőtökös receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss