Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vadasmarha zsemlegombóccal III.

MME MME
4.6/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg marhahús
  • 1 dl olaj
  • 2 darab sárgarépa
  • 1/4 zeller
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1/2 ág rozmaring
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 dl vörösbor
  • 1/2 dl vörösborecet
  • 4 evőkanál mustár
  • 1 dl tejszín
  • bors
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál keményítő
  • 5 dl víz vagy marhahúsleves, alaplé
  • A tálaláshoz:
  • 1 darab répa
  • 2 szál angolzeller
  • 1 cukkini
  • 1 evőkanál vaj
  • A zsemlegombóchoz:
  • 50 dkg toast kenyér vagy 6 zsemle
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojássárga
  • 2 egész tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 1/2 fej hagyma finomra vágva
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 dl tej

Elkészítés

Elkészítés: A húst sózzuk, borsozzuk. A felhevített olajon kérgesre elősütjük, majd a húst kivesszük. A visszamaradt olajban megpirítjuk az apróra vágott zöldségeket és a paradicsompürét, felengedjük a borral, a húslevessel és a vörösborecettel, majd a húst visszarakjuk, és lassan pároljuk, amíg a hús megpuhul (kb. 1,5-2 óra).

Közben elkészítjük a gombócot: ehhez felkockázzuk a zsemlét vagy a toast kenyeret, a tejet elkeverjük a tojássárgákkal és az egész tojássokkal, a liszttel, sóval és borssal. A hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk. A tojásos tejet a zsemlekockákra öntjük. A vajon megfuttatjuk a hagymát és a petrezselymet, majd ezt is a zsemléhez öntjük, és óvatosan összedolgozzuk.

A masszából gombócokat formázunk, és forró vízben kb. 15-20 perc alatt kifőzzük.

A húst kivesszük a főzőléből, a levet leszűrjük. A visszamaradt lében elkeverjük a tejszínt, a mustárt és a cukrot, majd beforraljuk, és fél dl vízzel elkevert 2 evőkanál keményítővel besűrítjük. A keményítőt fokozatosan adjuk hozzá, és csak annyit tegyünk bele, amíg a kívánt sűrűséget elérjük.

A maradék zöldségeket vékonyra vágjuk, a vajon puhára pároljuk fedő alatt. A húst a zsemlegombóccal és a mártással, valamint a vajon párolt zöldségekkel tálaljuk.

Megjegyzés

A zöldségeket bele is főzhetjük a mártásba. Tejfölt is adhatunk a tálaláskor, esetleg egy kis kapribogyót is.

A zsemlegombóc főzésekor először csak egy gombócot főzzünk ki, mert előfordulhat, hogy szétfő a gombóc. Ha ez történne, még tojást és lisztet dolgozunk a masszához.

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Matis Edit Dodi - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss