Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vadas zsemlegombóccal III.

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 8-10 szelet csirkemell vagy bármilyen más hús, ki mit szeret
  • 50 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 db babérlevél
  • 10-15 szem egész bors
  • mustár
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg füstölt szalonna apróra vágva, zsírjára pirítva
  • 37,5 dkg tejföl
  • A zsemlegombóchoz:
  • 3 db zsemle vagy ennek megfelelő mennyiségű kenyér pirítva, majd felkockázva
  • kb. 60 dkg liszt
  • petrezselyemzöld
  • 3-4 tojás
  • víz

Elkészítés

Elkészítés: A hússzeleteket sóztam, borsoztam, lisztbe mártottam, forró olajban hirtelen kisütöttem. Papírszalvétára szedtem, lecsepegtettem.

Ezután a húsokat egy nagyobb lábasba tettem. A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, felszeletelt vöröshagymát, babérlevelet, egész borsot és ízlés szerint sót, a szalonnát, a mustárt és a citrom levét ráraktam a húsra, majd ráöntöttem kb. 1 liter vizet, és feltettem főni.
Addig főztem, míg a hús meg nem puhult. A közben elfőtt vizet pótoltam.

A megpuhult húsokat kiszedtem, a babérleveleket és a borsszemeket is.

A zöldségről leszűrtem a levet, félretettem. A zöldségeket botmixerrel összeturmixoltam, közben olajon karamelizáltam kb. 10 dkg cukrot. Amikor a cukor megbarnult, ráöntöttem a zöldségturmixot, kicsit összeforraltam, elkevertem benne 2 evőkanálnyi lisztet, majd felengedtem a félretett lével. Jól összeforraltam az egészet, a végén 1 nagy pohár tejfölt kis liszttel elkeverve a mártáshoz adtam. Mikor elkezdett forrni, akkor tettem bele vissza a feldarabolt húsokat.

Közben elkészítettem mellé a zsemlegombócot, melyhez 3 zsemlét felkockáztam, megpirítottam. A többi hozzávalóból nokedlitésztát készítetem, beletettem a zsemlekockákat, valamint a felaprított zöldségzöldet. Forró vízben kifőzte a gombócokat, és a vadassal tálaltam.

Ezek is érdekelhetnek

Friss