Keress receptre vagy hozzávalóra

Vadas zsemlegombóccal

default user icon

Hozzávalók

  • 80 dkg sertéscomb
  • frissen őrölt bors
  • olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk cukor
  • 1 ek mustár
  • 1 ek liszt
  • 2 dl tejföl
  • 4 db vizes zsemle
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 1,5 dl tej
  • 2 db tojás

Elkészítés

    1. A húst alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd ujjnyi vastagra felszeleteljük. Megsózzuk, megborsozzuk, majd a szeletek mindkét oldalát megpirítjuk egy kevés olajon. Tálra szedjük és félretesszük.
    2. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, beletesszük az összezúzott fokhagymát, a megtiszított és kockára vágott sárgarépát és fehérrépát. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, beledobjuk a babérleveleket, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a mustárt, majd beletesszük a húst. Kb. 1 órát főzzük (amíg a hús megpuhul).
    3. Ha megfőtt a hús, kivesszük a babérlevéllel együtt, és botmixerrel pürésítjük a zöldségeket. Hozzáadjuk a liszttel csomómentesre kevert tejfölt és felforraljuk. Ha szükséges, utólag ízesítjük is a mártást.
    4. A vizes zsemléket apró kockákra vágjuk, majd száraz serpenyőben illatosra, aranybarnára pirítjuk. A felaprított hagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. Megsózzuk, megborsozzuk, és kissé hagyjuk kihűlni.
    5. Közben egy nagy tálba öntjük a tejet a pirított zsemlekockákra, és kezünkkel jól összenyomkodjuk. Hozzákeverjük a felvert tojásokat és a szobahőmérsékletűre hűlt hagymás alapot, és jól összekeverjük, majd hagyjuk állni 15 percig.
    6. Ezután egy folpackon 15 cm-es, szalámi vastagságú rudakat formázunk a masszából, és szorosan feltekerjük. A folpackkal együtt egy réteg alufóliába csavarjuk, a végeit szorosan eltekerjük. Hústűvel átszurkáljuk a becsomagolt rudakat, majdsós forró vízben kb. 25-30 percig főzzük.A fóliát leszedjük, majd felszeleteljük a rudakat.A vadas mártást a hússal és a zsemlegombóccal tálaljuk. 

Megjegyzés

Recept, styling: Filep Kata, fotó: Tóth András

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin