Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Vadas sertéscombból, zsemlegombóccal

Hozzávalók

  • 8 szelet sertéscomb
  • 3-4 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 fej vöröshagyma
  • egész fekete bors
  • 3-4 szem borókabogyó
  • 1 tk mustármag
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk tárkonyecet
  • 3-4 ek olaj
  • 3-4 ek liszt
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 ek kristálycukor
  • 3 dl tejföl
  • 1 ek mustár
  • A zsemlegombóchoz:
  • 2 db szikkadt zsemle
  • 7 dkg vaj
  • 3 dkg vöröshagyma (apróra vágva)
  • petrezselyemzöld (apróra vágva)
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1,5 dl víz
  • őrölt bors
  • 20 dkg liszt

Elkészítés

    1. A vastagabbra vágott, szeletelt húst egy edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, és ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. A fűszereket egy teatojásba tesszük, így adjuk a főzővízhez. Az egészet felforraljuk, majd kisebbre vesszük a lángot, és puhára főzzük a húst és a zöldségeket. 
    2. Ezután a puhára főtt húst egy tányérra szedjük, és félretesszük. A megpuhult zöldségeket szintén kiszedjük a léből, botmixerrel pépesítjük, majd visszatesszük a levesbe.
    3. Az olajat felhevítjük, megszórjuk a liszttel, és kevergetés mellett világos zsemleszínűre pirítjuk. Ekkor levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, és hagyjuk langyosra hűlni. A cukrot folyamatos kevergetés mellett megkaramellizáljuk, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel.
    4. Amikor a rántás már kissé kihűlt, hozzáadjuk a tejfölt, és simára keverjük. Ezután a forrásban lévő zöldséges léhez öntjük, majd egy kézi habverővel alaposan elkeverjük, és sűrűre főzzük. Közben hozzáadjuk a mustárt és a karamellizált cukrot is.
    5. Ezután visszarakjuk a mártásba a hússzeleteket, néha óvatosan megkeverve kiforraljuk, és még további pár percig főzzük.
    6. Közben elkészítjük a zsemlegombócokat. A szikkadt zsemlét kisebb kockákra vágjuk, majd egy tepsire tesszük, és a sütőben pár perc alatt megpirítjuk. Ezután kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
    7. A vaj at felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a szintén apróra vágott petrezselyemzöldet.
    8. A tojást összekeverjük a vízzel, ízlés szerint sóval, borssal, majd hozzáadjuk a kihűlt hagymás keveréket, a pirított zsemlekockát és a lisztet. Alaposan összekeverjük, hogy egy formázható masszát kapjunk. (Ha túl lágy, egy kevés lisztet, ha túl kemény, akkor egy kevés vizet adunk még hozzá.)
    9. A masszából vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk. Egy edényben bőséges mennyiségű vizet forralunk, majd belehelyezzük a gombócokat, és kb. 10 perc alatt készre főzzük azokat.
    10. Ezután szűrőkanállal kiszedjük a vízből a gombócokat, majd egy tálba tesszük, kevés olajjal meglocsoljuk, óvatosan átforgatjuk, és tálalásig melegen tartjuk. Tálaláskor a szaftos hús mellé kínáljuk. 

    9 BEVÁLT TRÜKK: ÍGY LESZ VERHETETLEN A VADAS! >>> 

    15 MAGYAROS KAJA, AMI NÉLKÜL NEM TUDNÁNK ÉLNI! >>> 

Megjegyzés

Az igazi vadas marhahúsból a legfinomabb, de én kicsit óckodom eme hústól, és mint mindig most is sertéscombból készítettem el. Így is nagyon finom volt.
Ízlés szerint citromlével is ízesíthetjük a vadast, de én inkább több tárkonyecetet, és mustárt adok hozzá.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin