Vadas marhaszelet zsemlegombóccal

default user icon
8 4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 60 dkg vegyes leveszöldség (répa, zöldség, karalábé, zeller)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg stefánia (fartő, hátszín)
  • 4+2 evőkanál olaj
  • 1 babérlevél
  • 1 csipet szárított kakukkfű
  • 1 dl száraz, testes vörösbor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 3+1 dl tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • 1-2 kávéskanál citromlé

Elkészítés

    Előkészítés: A leveszöldséget, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk. A húst leöblítjük, szárazra törüljük, felszeleteljük, a hártyával borított szegélyüket 3-4 helyen bevagdossuk, hogy megtartsák a formájukat.

    Elkészítés: Felforrósítunk 4 evőkanál olajat, beletesszük a hússzeleteket, és mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk. Rádobjuk a zöldségeket és a hagymát, 3-4 percig erős tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk a fokhagymát, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, aláöntjük a bort, hagyjuk elpárologni, majd fedő alatt, szelíd tűzön az egészet vajpuhára pároljuk (40-60 perc). Az elfőtt lét mindig egy kevés forró vízzel pótoljuk. A maradék 2 evőkanál olajon barnára pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, még 1 percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, felöntjük 2 dl hideg vízzel, és simára keverjük. Kiemeljük a húst a levéből, mélyebb tálra rendezzük, melegen tartjuk. A babérlevelet kidobjuk, a zöldségeket botmixerrel péppé zúzzuk. Hozzászűrjük rántást, 3 dl tejföllel és a mustárral ízesítjük, végül utánasózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk, és jól összeforraljuk (8-10 perc). Bevonjuk vele a hússzeleteket, és a maradék tejföllel, valamint petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk.

    Munka: kb. 45 perc
    Fogyasztható: kb. 1 1/2 óra múlva
    1 adag: 491 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Csóka Renáta 5 évvel ezelőtt
Életem első vadasa, és nagyon finom lett. :) Köszönöm a receptet!
Lőrinczi-Reich József 7 évvel ezelőtt
A vadasnál rednkívül fontos a hús kiválasztása, csakis nagyon jó minőségű marha hús jöhet szóba. A vadas nem spórolós étel, nem érdemes nem felhasználni minden alkotóját csak a vdas készítése céljára, a marhahúsleves jobb másból egyébként is. Nagyon finom burgonyalángossal!
Páll Viktória 8 évvel ezelőtt
Szerintem fölösleges annyira összedarabolni a zöldségeket. Ha a hússal együtt fő, akkor a nagyobb darabok is megpuhulnak amíg a hús fő. A maradék levet pedig lehet húslevesként fogyasztani. Mi mindig így csináljuk, így egyszerre két fogás készíthető.
Nagy Gabriella 8 évvel ezelőtt
Köszi a receptet! Életem első vadasa ezszerint készült, és én is hatalmas sikert arattam vele. Persze nekem is ízlett, bár bevallom a munka nem 45 perc volt.. Azt a sok zöldséget felkockázni... De ez sem tart vissza, legközelebb is megfőzöm. :-)
Ling Orsolya 9 évvel ezelőtt
Sziasztok! Az idén karácsonykor hatalmas sikert arattam a vadassal, amit én vadnyusziból készítettem. A lényege ugyanez volt apróbb változtatással, a zsemlegombóc valami fenséges hozzá: 3-4 zsemlét kis kockákra vágunk, majd egy kevés olajon megpirítjuk. Elkészítünk 70 dkg lisztből, 4 tojásból és vízből egy kissé hígabb nokedlitésztát, belekavarjuk a pirított zsemlekockákat és evőkanál segítségével lobogó sós vízbe szaggatjuk. Pussz: Zita anyu
Mariska 9 évvel ezelőtt
Azzal a különbséggel, h kb. egy üveg szárzaz FEHÉRborban főzöm. A vöröst nem értem hogy jön a mustárhoz meg a többihez.
Mariska 9 évvel ezelőtt
Én puliszkával nyomom:-)
Eva Vincze-Baine 11 évvel ezelőtt
Koszonom. Csodalatos a recept. Nagyon fog izleni. Na, de Kedves MM!. Hol van a zsemlegomboc??? Valamire emlekszem, de nem akarom elszurni.

Hasonló Receptek

Magazin