Vadas marha zsemlegombóccal

default user icon
7 4.4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 6 személyre:
  • 1 kg marha hátszín
  • 1 kg sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 2 db karalábé
  • 1 nagy hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • egész bors
  • egész szegfűszeg
  • 1/2 hegyes erős paprika
  • 1 paradicsom
  • 1/2 kínai kel
  • A zsemlegombóchoz:
  • 4 db zsemle
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 egész tojás
  • 35 dkg liszt
  • bors
  • őrölt szerecsendió
  • A vadas mártáshoz:
  • 45 dkg tejföl
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál cukor
  • olaj
  • 1 kiskanál ecet
  • (az összes zöldség a levesből)
  • liszt

Elkészítés

    Elkészítés: A marhahúst letisztítom, 2 cm-es szeletekre vágom, és ételízesítős vízben 25 percig főzöm.

    Előveszek egy nagy lábost vagy kuktát, az előfőzött húsokat és a megpucolt, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, a sót és a fűszereket beleteszem, felöntöm hideg vízzel, és legalább 1,5-2 órán át főzöm, amíg a marhahúsok megpuhulnak.

    A zöldségeket kiszedem egy nagy tálba, kevés levet öntök rá, és botmixerrel pépesítem. A maradékot levesként használom tovább.

    A mártáshoz egy másik lábasban olajat és 3 evőkanál cukrot világos karamell színűre piritok, és a zöldségpürét óvatosan belekeverem. Ízesítem (citromhéj, babérlevél, ecet, mustár, só) és végül behabarom, az összes tejföl és 3 fakanálnyi liszt segítségével.

    A zsemlegombócokhoz a zsemlét vagy kenyérfélét apró kockákra vágom, és sütőben 100 fokon addig sütöm, amíg teljesen kiszárad (kb. 20 perc). Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítek, átforgatom benne a zsemlekockákat, egyszerre csak annyit, hogy kényelmesen elférjen, majd egy nagyobb tálba teszem. Hozzáadom a lisztet, a tojásokat, a durvára vágott petrezselyemlevelet, sózom, borsozom, kevés szerecsendióval megszórom, és annyi hideg vizet öntök rá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjak.

    Neves kézzel közepes méretű gombócokat formázok, és forró vízben kifőzöm. Amikor feljön a tetejére, még kell neki pár perc, hogy a közepe is tökéletes legyen.

    A húst a mártással és a zsemlegombóccal tálalom.

Megjegyzés

Nem csak marhahússal, hanem pulykamellel, csirkemellel is csinálhatjuk. A húst azért főzöm előtte 25 percig, mert addig az ízét nem veszti el, de a vérét igen, és így kapunk tökéletesen tiszta levet.
Sok zöldséggel finomabb és szebb a mártás színe. Nem rántom be, csak habarom, így könnyebb az étel.

Ékes Andrea
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Molnár Simon 2 évvel ezelőtt
Köszönöm a receptet, finom lett. Bár én egy napot pácoltam előtte a húst a leveslé egy részével, majd a beleszivárgott vérrel együtt kiöntöttem a páclét. A mártás ízesítésénél megzavart a babérlevél, mert az nem volt a mártás hozzávalóknál felsorolva. Én kb. két evőkanál olajat használtam, mert az annyi fedte be az edény alját. Tényleg óvatosan kell kis adagokban beleönteni a mártást az olajba, mert úgy fortyog, mint egy tűzhányó! A zsemléhez kacsazsírt használtam, bőven. Öt zsemléhez 3 tojást és fél kiló tejfölt használtam, és kb. másfél szerecsendiót reszeltem, nem volt túlzás.
Nagy Életke 3 évvel ezelőtt
Isteni! Első vadasom és sikert aratott! Köszönöm!!
Ékes Andrea 3 évvel ezelőtt
:)
Rózsa Krisztina 3 évvel ezelőtt
Nem vagyok egy vadas szakértő, de nagyon szeretem a finom ételeket. Nos, ez az volt :) és nem csak szerintem, hanem azok szerint is akik ettek belőle :) Köszönöm a receptet!
Ékes Andrea 5 évvel ezelőtt
Köszönöm, ezek szerint jó az ízlésünk!:)) Képzeljétek, hogy változik az ember, legalább 20 évig utáltam a vadast is, hát még a szalon tüdőt, bár az anyu szalon szívet csinált . Mindig csak a gombócot ettem meg, most meg már nagyon szeretem.
Molnár Gyuláné 5 évvel ezelőtt
Szia Andika! Én is pont így szoktam készíteni! Valamelyik nap járt az eszembe, hogy bizony régen csináltam már. Mivel nagyon szeretem, szeretjük minden elismerésem. Üdv. Ani
Fülöp Sándor 5 évvel ezelőtt
Szia Andi! Mint hús és vadas, valamint zsemlegombóc imádó és készítő állítom, tökéletes a recepted! Gratulálok hozzá, üdv Nani!.

Hasonló Receptek

Magazin