Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Vadas marha zsemlegombóccal

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Vadas marha zsemlegombóccal

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 146
  • Elküldve: 69

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kg marha hátszín
  • 1 kg sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 2 db karalábé
  • 1 nagy hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • egész bors
  • egész szegfűszeg
  • 1/2 hegyes erős paprika
  • 1 paradicsom
  • 1/2 kínai kel
  • A zsemlegombóchoz:
  • 4 db zsemle
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 egész tojás
  • 35 dkg liszt
  • bors
  • őrölt szerecsendió
  • A vadas mártáshoz:
  • 45 dkg tejföl
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál cukor
  • olaj
  • 1 kiskanál ecet
  • (az összes zöldség a levesből)
  • liszt

Elkészítés:

A marhahúst letisztítom, 2 cm-es szeletekre vágom, és ételízesítős vízben 25 percig főzöm.

Előveszek egy nagy lábost vagy kuktát, az előfőzött húsokat és a megpucolt, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, a sót és a fűszereket beleteszem, felöntöm hideg vízzel, és legalább 1,5-2 órán át főzöm, amíg a marhahúsok megpuhulnak.

A zöldségeket kiszedem egy nagy tálba, kevés levet öntök rá, és botmixerrel pépesítem. A maradékot levesként használom tovább.

A mártáshoz egy másik lábasban olajat és 3 evőkanál cukrot világos karamell színűre piritok, és a zöldségpürét óvatosan belekeverem. Ízesítem (citromhéj, babérlevél, ecet, mustár, só) és végül behabarom, az összes tejföl és 3 fakanálnyi liszt segítségével.

A zsemlegombócokhoz a zsemlét vagy kenyérfélét apró kockákra vágom, és sütőben 100 fokon addig sütöm, amíg teljesen kiszárad (kb. 20 perc). Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítek, átforgatom benne a zsemlekockákat, egyszerre csak annyit, hogy kényelmesen elférjen, majd egy nagyobb tálba teszem. Hozzáadom a lisztet, a tojásokat, a durvára vágott petrezselyemlevelet, sózom, borsozom, kevés szerecsendióval megszórom, és annyi hideg vizet öntök rá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjak.

Neves kézzel közepes méretű gombócokat formázok, és forró vízben kifőzöm. Amikor feljön a tetejére, még kell neki pár perc, hogy a közepe is tökéletes legyen.

A húst a mártással és a zsemlegombóccal tálalom.

Megjegyzés:

Nem csak marhahússal, hanem pulykamellel, csirkemellel is csinálhatjuk. A húst azért főzöm előtte 25 percig, mert addig az ízét nem veszti el, de a vérét igen, és így kapunk tökéletesen tiszta levet.
Sok zöldséggel finomabb és szebb a mártás színe. Nem rántom be, csak habarom, így könnyebb az étel.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Ajánlott receptek



ekesandi receptjeiből:
Carbonara spagetti Anditól
Meggyes-diós pite könnyű, puha tésztával
Mexikói paradicsomos csirkecomb
Szűzérme gombával, zöldborsóval és chilivel
Kedvenc csokitorta meggyes piskótával
Bakonyi csirkemell gombával és ceruzababbal
Kacsamell erdei gyümölcsös-ribizlis chutney-val és krokettel
Répatorta narancsos-vaníliás mascarponekrémmel
Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 7 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 7. MSimon
    2013. október 13. (vasárnap) 18:18
    Köszönöm a receptet, finom lett. Bár én egy napot pácoltam előtte a húst a leveslé egy részével, majd a beleszivárgott vérrel együtt kiöntöttem a páclét. A mártás ízesítésénél megzavart a babérlevél, mert az nem volt a mártás hozzávalóknál felsorolva. Én kb. két evőkanál olajat használtam, mert az annyi fedte be az edény alját. Tényleg óvatosan kell kis adagokban beleönteni a mártást az olajba, mert úgy fortyog, mint egy tűzhányó! A zsemléhez kacsazsírt használtam, bőven. Öt zsemléhez 3 tojást és fél kiló tejfölt használtam, és kb. másfél szerecsendiót reszeltem, nem volt túlzás.
    MSimon szerint a recept: Gyenge Közepes Finom Nagyon finom Lakoma
Receptválogatás
A legfinomabb rántott ételek
Ki tudna ellenállni a jó ropogós bundának, rejtsen akár omlós hússzeletet, olvadó sajtot, fűszeres zöldségeket, netán palacsintát... Legnépszerűbb rántott ételeinket gyűjtjük most egybe!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Grillezett piadina Grillezett piadina
Házi naan Házi naan
Citromkrémes mákos torta Citromkrémes mákos torta
Villámgyors sajtos-vajas csillagok Villámgyors sajtos-vajas csillagok
Sajttal töltött padlizsánbatyu Sajttal töltött padlizsánbatyu
Gyors mákos süti Gyors mákos süti
Avokádósaláta sonkával és tojással Avokádósaláta sonkával és tojással
Csokis-diós torta Csokis-diós torta
Masnitészta tonhallal és kukoricával Masnitészta tonhallal és kukoricával
Vegetáriánus csili cukkinivel Vegetáriánus csili cukkinivel
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124998_csirkemell_110.jpg Mire figyelj, ha csirkehússal sütsz vagy főzöl?

Vizsgáld meg alaposan a csirkét, mielőtt megveszed a boltban! Árulkodó lehet a hús színe és a csomagolás, ha kicsit is gyanús,…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125019_limonade_dinnye_110.jpg Eleged van a vízből? Íme 5 zamatos, diétás szomjoltó!

Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a forróságban és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125014_lepeny_tortilla_110.jpg Tortilla, pita, naan - házi lepénykenyerek, pillanatok alatt!

A nyári grillezések, tárcsán sütések, salátázások, különféle mártások társaságában nagyon jól érzi magát a lepénykenyér. Tortilla…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125009_eper_110.jpg Vigyázz az eperrel: ha allergiás vagy rá, végzetes is lehet!

Az eper a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse - ám előfordulhat, hogy allergiás reakciókat okoz. A viszketés, csalánkiütés…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124988_gyomor_fajdalom_110.jpg 4 tévhit az emésztésről, melyeknek nem szabad bedőlni

Valószínűleg mindannyiunknak tanácsolták már az életben, hogy gyomorégésre igyunk tejet, vagy egy nehéz étel után gurítsunk le…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124996_paleo_protein_110.jpg Pofonegyszerű paleo proteinszelet sütés nélkül - videó

Jó hírünk van a paleolit étrend és a kemény edzés híveinek, ugyanis paleo proteinszeletet gyorsan és egyszerűen el lehet…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124994_dukai_fagyi_110.jpg Így fal laktózérzékenyen is óriási fagyikelyheket Dukai Regina

Nem tud ellenállni a kísértéseknek Dukai Regina, aki napfényes időben szívesen lepi meg magát hűsítő finomságokkal. A nyár egyik…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124993_kaloriacsokkentes_110.jpg Fogyókúrázz teli hassal! Kalóriacsökkentő menüsor

Elmondjuk, hogyan csökkentsd a kalóriákat minden étkezésnél, anélkül, hogy éhes maradnál.

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept