Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Vadas marha zsemlegombóccal

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Vadas marha zsemlegombóccal

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 113
  • Elküldve: 62

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kg marha hátszín
  • 1 kg sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 2 db karalábé
  • 1 nagy hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • egész bors
  • egész szegfűszeg
  • 1/2 hegyes erős paprika
  • 1 paradicsom
  • 1/2 kínai kel
  • A zsemlegombóchoz:
  • 4 db zsemle
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 egész tojás
  • 35 dkg liszt
  • bors
  • őrölt szerecsendió
  • A vadas mártáshoz:
  • 45 dkg tejföl
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál cukor
  • Vénusz olaj
  • 1 kiskanál ecet
  • (az összes zöldség a levesből)
  • liszt

Elkészítés:

A marhahúst letisztítom, 2 cm-es szeletekre vágom, és ételízesítős vízben 25 percig főzöm.

Előveszek egy nagy lábost vagy kuktát, az előfőzött húsokat és a megpucolt, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, a sót és a fűszereket beleteszem, felöntöm hideg vízzel, és legalább 1,5-2 órán át főzöm, amíg a marhahúsok megpuhulnak.

A zöldségeket kiszedem egy nagy tálba, kevés levet öntök rá, és botmixerrel pépesítem. A maradékot levesként használom tovább.

A mártáshoz egy másik lábasban olajat és 3 evőkanál cukrot világos karamell színűre piritok, és a zöldségpürét óvatosan belekeverem. Ízesítem (citromhéj, babérlevél, ecet, mustár, só) és végül behabarom, az összes tejföl és 3 fakanálnyi liszt segítségével.

A zsemlegombócokhoz a zsemlét vagy kenyérfélét apró kockákra vágom, és sütőben 100 fokon addig sütöm, amíg teljesen kiszárad (kb. 20 perc). Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítek, átforgatom benne a zsemlekockákat, egyszerre csak annyit, hogy kényelmesen elférjen, majd egy nagyobb tálba teszem. Hozzáadom a lisztet, a tojásokat, a durvára vágott petrezselyemlevelet, sózom, borsozom, kevés szerecsendióval megszórom, és annyi hideg vizet öntök rá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjak.

Neves kézzel közepes méretű gombócokat formázok, és forró vízben kifőzöm. Amikor feljön a tetejére, még kell neki pár perc, hogy a közepe is tökéletes legyen.

A húst a mártással és a zsemlegombóccal tálalom.

Megjegyzés:

Nem csak marhahússal, hanem pulykamellel, csirkemellel is csinálhatjuk. A húst azért főzöm előtte 25 percig, mert addig az ízét nem veszti el, de a vérét igen, és így kapunk tökéletesen tiszta levet.
Sok zöldséggel finomabb és szebb a mártás színe. Nem rántom be, csak habarom, így könnyebb az étel.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!



ekesandi receptjeiből:
Carbonara spagetti Anditól
Meggyes-diós pite könnyű, puha tésztával
Mexikói paradicsomos csirkecomb
Szűzérme gombával, zöldborsóval és chilivel
Kedvenc csokitorta meggyes piskótával
Bakonyi csirkemell gombával és ceruzababbal
Kacsamell erdei gyümölcsös-ribizlis chutney-val és krokettel
Répatorta narancsos-vaníliás mascarponekrémmel
Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 7 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 7. MSimon
    2013. október 13. (vasárnap) 18:18
    Köszönöm a receptet, finom lett. Bár én egy napot pácoltam előtte a húst a leveslé egy részével, majd a beleszivárgott vérrel együtt kiöntöttem a páclét. A mártás ízesítésénél megzavart a babérlevél, mert az nem volt a mártás hozzávalóknál felsorolva. Én kb. két evőkanál olajat használtam, mert az annyi fedte be az edény alját. Tényleg óvatosan kell kis adagokban beleönteni a mártást az olajba, mert úgy fortyog, mint egy tűzhányó! A zsemléhez kacsazsírt használtam, bőven. Öt zsemléhez 3 tojást és fél kiló tejfölt használtam, és kb. másfél szerecsendiót reszeltem, nem volt túlzás.
    MSimon szerint a recept: Gyenge Közepes Finom Nagyon finom Lakoma
Receptválogatás
Pazar piték
Lágy, omlós tészta fogja körül a gazdag tölteléket, ami lehet édes és sós is. Gyümölcs, mák, dió, túró, de gomba, hús és zöldségek is kerülhetnek bele. Még tortának is készíthető!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Hagymás szűzpecsenye salátával és kéksajttal Hagymás szűzpecsenye salátával és kéksajttal
Narancsos-datolyás karfiolsaláta csicseriborsóval Narancsos-datolyás karfiolsaláta csicseriborsóval
Reszelt túrós süti Reszelt túrós süti
Burgonyakrokett V. Burgonyakrokett V.
Mesés almás pite IV. Mesés almás pite IV.
Sajtos lepcsánka (tócsni) Sajtos lepcsánka (tócsni)
Kapris-kapros lazac Kapris-kapros lazac
Kakukkfüves tepsis csirke zöldségekkel Kakukkfüves tepsis csirke zöldségekkel
Almás piskóta II. Almás piskóta II.
Sonkás-ricottás quiche Sonkás-ricottás quiche
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122963_szilvas-pite-110.jpg Csupa szilvás kerek pite - gyömbérrel és vaníliával

A piték megunhatatlan klasszikusok, mindenféle gyümölccsel, akár kerek, akár szögletes formában sütve biztos sikerre számíthatnak.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/119000/119246_kelt-teszta-110.jpg A tökéletes kelt tészta

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől – nem minden alap nélkül. Van ugyanis…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122939_chowder-110.jpg Chowder, a tartalmas egytálétel

Az angolszász vidékek kedvelt egytálétele, a chowder több száz éve jött létre, a szegények konyhájának laktató fogásaként.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122957_korte-110.jpg Körte, a varázslatos

A körte - az almához hasonlóan - egész évben beszerezhető, mégis évente csak hat kilót eszünk meg belőle fejenként. Pedig…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122946_pizzas-masni-110.jpg Kenyér négyszer újragondolva

Ott búcsúztunk el egy héttel ezelőtt, hogy elárulom, miért nem készült vasárnapi ebéd, és azt is, hogy mi a legújabb sós…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122930_kezdo-konyha-110.jpg Ketten, kis pénzből, könnyedén

Most induló sorozatunk afféle segítségnyújtás a konyhai feladatokkal ismerkedő olvasóinknak. Azoknak, akik nem gyakorlottak, akik…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122922_arancini-110.jpg Arancini, a szicíliai rizsgolyó

Kis kerek, aranyló golyóbisok, amelyek kívül ropogósak, belül pedig izgalmas rizstölteléket rejtenek. Nem más ez, mint a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/112000/112886_vargabeles-110.jpg A vargabéles-rejtély

Sokan először a menzán találkoztunk ezzel a furcsa, de nagyon finom desszerttel, amit jó nagy kockára vágva, porcukorral vagy…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept