A krumpligombóchoz (kb. 60 db nagyobb diónyi gombóc lesz belőle):
1 kg krumpli
só
kb. 50-52 dkg finomliszt
A vadashoz:
2 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 közepes sárgarépa
2 közepes petrezselyem
3 babérlevél
1-2 szál petrezselyemzöld és zellerlevél
1/2 citrom héja
1 teljes citrom leve
2 evőkanál cukor
só
bors
3 evőkanál mustár
1 liter szűrt húsleves (vagy 2 leveskocka 1 liter forró vízben feloldva)
2-2,5 dl főzőtejszín
2 evőkanál liszt
1 kg hús (sertéscomb, mint vadhús ;P)
kevés olívaolaj
Elkészítés
A krumplikat megpucoljuk, majd felkockázzuk. A 1,5 liter vízben feltesszük főni és puhára főzzük. Ha megpuhult, leszűrjük, majd áttörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt, sózzuk, és annyi lisztet gyúrunk bele, hogy ne ragadjon már a tészta, lehessen akár nyújtani is. (Ez a szilvás gombóc és a derelye tésztája is.) Tudom, többen szoktak tojást beleütni, de én nem teszem. Ha nincs benne tojás, akkor a gombócok jól fagyaszthatók, tapasztalatom szerint ha tojással gyúrom, akkor a fagyóból kivéve szottyos, nyúlós állaga lesz kifőzve. Nem tetszik, nem is hiányzik belőle a tojás. Szóval liszt. Nyilván a mennyisége lehet több, kevesebb, ez függ a burgonyától és a liszt minőségétől.
Ha összeállt a tészta, akkor gombócokat formálunk belőle, majd jó bő, sós vizet forralunk, amiben kifőzhetjük a gombócokat. A lobogó vízbe dobunk annyit, amennyi kényelmesen elfér, óvatosan fakanállal rákeverhetünk, hogy ne tapadjon le az edény aljára. 1-2 perc után feljönnek a felszínre, akkor még pár percet hagyjuk főni, majd szedjük ki szűrőkanállal. Én ekkor pici olívaolajjal meglocsoltam az első adag gombócot, a többit rászedtem és összeforgattam. Csak hogy ne tapadjanak össze. ;)
A vadasnál elsőként vagy a húslevest szűrjük le, vagy elkészítjük az alaplevet. Ehhez 1 liter vizet kis lábasba teszünk, beledobunk 2 leveskockát (esetemben szárnyas), és felforraljuk.
A vöröshagymákat megpucoljuk, majd felaprítjuk. Igazából lehet csíkokra is, hiszen majd botmixerrel átmegyünk rajta úgyis. :) A fokhagymákat is megpucoljuk, aprítjuk vagy áttörjük. Egy kis olívaolajon a hagymákat megfuttatjuk a fokhagymával együtt, sózzuk is!
A zöldségeket megtisztítjuk, majd karikázzuk, kockázzuk, mindegy, csak vékony vagy kis darabok legyenek, hogy mielőbb megpuhuljanak. Az olajos hagymán a zöldségeket is megfuttatjuk kicsit, majd felöntjük pici levessel, sózzuk, borsozzuk, mehet bele a petrezselyem, zeller és a babérlevelek is.
A húst idő közben felaprítjuk. A klasszikus vadas szeletelt, levesben főtt hússal készül, de én felkockáztam a gyerekek számára könnyebb fogyaszthatóság miatt.
Ha a zöldségek megpuhultak, akkor botmixerrel simára pürésítjük, de előtte dobjuk ki a babérleveleket belőle.
Ezután mehet bele a hús, még só, citromlé, héj, cukor és a mustár. Felöntjük a maradék levessel, és hagyjuk a húst puhulni.
Ha megpuhult, akkor a tejszínben elkeverjük a lisztet, merünk hozzá egy kis forró levet, simára keverjük, és beleötjük a lábasba. Alaposan elkeverjük, összeforraljuk, és el is zárhatjuk.