Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vadas krumpligombóccal

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • A krumpligombóchoz (kb. 60 db nagyobb diónyi gombóc lesz belőle):
  • 1 kg krumpli
  • kb. 50-52 dkg finomliszt
  • A vadashoz:
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 közepes sárgarépa
  • 2 közepes petrezselyem
  • 3 babérlevél
  • 1-2 szál petrezselyemzöld és zellerlevél
  • 1/2 citrom héja
  • 1 teljes citrom leve
  • 2 evőkanál cukor
  • bors
  • 3 evőkanál mustár
  • 1 liter szűrt húsleves (vagy 2 leveskocka 1 liter forró vízben feloldva)
  • 2-2,5 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kg hús (sertéscomb, mint vadhús ;P)
  • kevés olívaolaj

Elkészítés

  1. A krumplikat megpucoljuk, majd felkockázzuk. A 1,5 liter vízben feltesszük főni és puhára főzzük. Ha megpuhult, leszűrjük, majd áttörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. Ha kihűlt, sózzuk, és annyi lisztet gyúrunk bele, hogy ne ragadjon már a tészta, lehessen akár nyújtani is. (Ez a szilvás gombóc és a derelye tésztája is.) Tudom, többen szoktak tojást beleütni, de én nem teszem. Ha nincs benne tojás, akkor a gombócok jól fagyaszthatók, tapasztalatom szerint ha tojással gyúrom, akkor a fagyóból kivéve szottyos, nyúlós állaga lesz kifőzve. Nem tetszik, nem is hiányzik belőle a tojás. Szóval liszt. Nyilván a mennyisége lehet több, kevesebb, ez függ a burgonyától és a liszt minőségétől.
  3. Ha összeállt a tészta, akkor gombócokat formálunk belőle, majd jó bő, sós vizet forralunk, amiben kifőzhetjük a gombócokat. A lobogó vízbe dobunk annyit, amennyi kényelmesen elfér, óvatosan fakanállal rákeverhetünk, hogy ne tapadjon le az edény aljára. 1-2 perc után feljönnek a felszínre, akkor még pár percet hagyjuk főni, majd szedjük ki szűrőkanállal. Én ekkor pici olívaolajjal meglocsoltam az első adag gombócot, a többit rászedtem és összeforgattam. Csak hogy ne tapadjanak össze. ;)
  4. A vadasnál elsőként vagy a húslevest szűrjük le, vagy elkészítjük az alaplevet. Ehhez 1 liter vizet kis lábasba teszünk, beledobunk 2 leveskockát (esetemben szárnyas), és felforraljuk.
  5. A vöröshagymákat megpucoljuk, majd felaprítjuk. Igazából lehet csíkokra is, hiszen majd botmixerrel átmegyünk rajta úgyis. :) A fokhagymákat is megpucoljuk, aprítjuk vagy áttörjük. Egy kis olívaolajon a hagymákat megfuttatjuk a fokhagymával együtt, sózzuk is!
  6. A zöldségeket megtisztítjuk, majd karikázzuk, kockázzuk, mindegy, csak vékony vagy kis darabok legyenek, hogy mielőbb megpuhuljanak. Az olajos hagymán a zöldségeket is megfuttatjuk kicsit, majd felöntjük pici levessel, sózzuk, borsozzuk, mehet bele a petrezselyem, zeller és a babérlevelek is.
  7. A húst idő közben felaprítjuk. A klasszikus vadas szeletelt, levesben főtt hússal készül, de én felkockáztam a gyerekek számára könnyebb fogyaszthatóság miatt.
  8. Ha a zöldségek megpuhultak, akkor botmixerrel simára pürésítjük, de előtte dobjuk ki a babérleveleket belőle.
  9. Ezután mehet bele a hús, még só, citromlé, héj, cukor és a mustár. Felöntjük a maradék levessel, és hagyjuk a húst puhulni.
  10. Ha megpuhult, akkor a tejszínben elkeverjük a lisztet, merünk hozzá egy kis forró levet, simára keverjük, és beleötjük a lábasba. Alaposan elkeverjük, összeforraljuk, és el is zárhatjuk.
  11. A krumpligombócokra locsolva tálaljuk.

Megjegyzés

Van, aki zsemlegombóccal készíti, mi krumpligombóccal szeretjük nagyon, vagy makarónival, rövid csőtésztával.

A gombóc egyébként jól fagyasztható. Ebből a gombócból készítjük mi a szilvás gombócot is. - Suncika

Ezek is érdekelhetnek

Friss