Vadas knédlivel

Hozzávalók

  • Hozzávalók a vadashoz:
  • 80 dkg bélszín vagy felsál
  • 5 dkg szalonna
  • 5 dkg zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 dkg cukor
  • mustár
  • Páclé:
  • 20 dkg sárgarépa
  • petrezselyemgyökér vegyesen
  • egy fej vöröshagyma
  • ecet
  • babérlevél
  • 2 szem borókabogyó
  • néhány szem bors
  • Hozzávalók a Kelt gombóchoz (knédli):
  • 40 dkg rétesliszt
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • víz

Elkészítés

    Vadas elkészítése:
    1.) A húst megtisztítjuk, és a páclével leöntjük. A pácléhez a zöldségeket és a hagymát karikákra vágjuk, egy liter vízben a fűszerekkel és a sóval félpuhára főzzük. Végül ráöntünk 1-2 evőkanál ecetet, és ezt a levet - nyáron hidegen, télen melegen - a húsra öntjük. A húst a páclében hideg helyen 2-3 napig letakarva tartjuk, néha megforgatjuk.
    2.) Elkészítéskor a húst 5 dkg vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük, megkenjük zsíradékkal, és sütőben félig megsütjük. Hozzáadjuk a pácléből a zöldségeket ls kevés páclével, lefedve puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük.
    3.) A húst kivesszük, letakarva meleg helyre tesszük, és elkészítjük a vadas mártást. A lepirult zöldségekhez adunk 2 evőkanál lisztet, azt jól átsütjük, felengedjük a páclével és a mártást pár percig főzzük. Egy deka cukrot barnára pirítunk, vízzel felhígítjuk, és a mártásba öntjük. Ízesítőnek adhatunk még hozzá mustárt, pár csepp ecetet és végül a tejfölt.
    4.) A húst 1 cm széles szeletekre vágva hosszában egy tálra fektetjük, és a mártást ráöntjük. Knédlivel tálaljuk.

    Knédli elkészítése:
    1.) Langyos tejben egy csipet cukorral megkelesztjük az élesztőt, majd beleöntjük a sóval elkevert lisztbe, hozzáadjuk a tojást és annyi vizet, hogy keményebb tésztát kapjunk.
    2.) Jól kidolgozzuk, meghintjük liszttel, és meleg helyen megkelesztjük.
    3.) Lisztezett deszkán hosszúkás gombócokat formálunk (4 db lesz belőle), és lobogva forró vízben, fedő alatt az egyik oldalukon 10 percig főzzük. Megfordítjuk, és fedő nélkül szintén 10 percig főzzük a gombócokat. Fogvájót szúrunk a tésztába, és ha már nem ragad, a gombócok megfőttek. Szűrőkanállal kiszedjük, felszeleteljük és tálaljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Gaál Sándor 6 évvel ezelőtt
A knédlit én is úgy tudom, hogy gőzben kell elkészíteni. Így is kipróbálom! Azértis! Biztos nem rossz! Sőt....
Szépné Timi 6 évvel ezelőtt
Gyerekkorom óta imádom a knédlit! Még a dédikém csinált nekem először annak idején. A knédlit SZIGORÚAN gőz fölött kell 20 percig főzni lefedve!!! Ez nem jelenti azt hogy sváb eredetű!!! A knédli a régi Csehszlovákia területéről terjedt el, de nagyon sokan készítik Ukrajnában is. Itt a mindmegettén egyik recept sem az igazi knédli receptje! Pár hete a gyerekeim is ettek, és nem volt elég.... Ja és én nem Szlovákiából származom, de van Szlovákiában, Ukrajnában és Erdélyben is rokonom aki sokat csinál knédlit.
Moravek Lajos 6 évvel ezelőtt
Én is Szlovákiából származom és pontosan úgy van, ahogy iszlipók írja, de te biztosan jobban tudod!
weberjuli 7 évvel ezelőtt
Az a gőzgombóc, és sváb eredetű!
Szabó Olivia 7 évvel ezelőtt
A mi szlovák rokonainknál a knédli gőz felett készül, van is hozzá valami legyező-szerű-alakú lábosba rakható "betét". És ezért is hívják gőzkenyérnek, asszem. De nagyon fincsi!
Kovács Kata 8 évvel ezelőtt
Bocsika,de én Szlovákiából származom, a knédli és a kelt gombóc nem ugyanaz..A knédli sós és vadasos,lecsós húsokhoz tálalják..A kelt gombócot pedig édesen lekvárral töltve. Kata
Jászfalvi Erzsébet 8 évvel ezelőtt
Rosszul tudod. A knédlit vízben kell megfőzni!
tudavid 9 évvel ezelőtt
a knédlit nem gőz felett kel főzni???? én úgy tudom!

Hasonló Receptek

Magazin