Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Vadas, ahogy Nani készíti

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Vadas, ahogy Nani készíti

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 466
  • Elküldve: 235

Hozzávalók:

  • Az ételhez:
  • 1,5-2 kg szarvas-, őz- vagy marhahús
  • 4-5 db méretes sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • fél zeller
  • bors
  • babérlevél
  • borókabogyó
  • 2-3 fej hagyma
  • szárított oregano
  • ételízesítő
  • libazsír
  • mustár
  • tejföl vagy tejszín
  • pici cukor vagy méz
  • 1 db erőleves kocka
  • 1-2 dl száraz, jó minőségű vörösbor
  • A páchoz:
  • olívaolaj
  • bors (őrölt és szemes)
  • babérlevél
  • borókabogyó
  • mustár
  • hagyma
  • fokhagyma
  • A zsemlegombóchoz:
  • 5-6 db szikkadt zsemle
  • tej
  • őrölt bors
  • liszt
  • 1-2 tojás
  • pici olaj

Elkészítés:

A vad- és a marhahús készítésének alapja a pácolás, melyet én 4-7 nappal a főzés előtt végzek el. A húst szépen lehártyázom, majd 1 centis szeletekre vágom. Mindkét oldalát sózom és borsozom. Borsőrlőt használok, melyben fekete, fehér, zöld és rózsabors egyaránt van. A befűszerezett hússzeleteket megkenem mustárral, jénai tálba fektetem. Minden sor hússzeletre teszek vékonyra karikázott hagymát és zúzott fokhagymát, babérlevelet, borókabogyót, és vegyesen a szemes borsokból. Annyi olívaolajat öntök a húsra a végén, hogy ellepje. Fóliával letakarom, és felhasználásig hűtőbe teszem, nem kell félni, hogy megromlik, hiszen az olaj légmentesen zárja.

A vadas készítése: A bepácolt hússzeleteket lecsorgatom, a megmaradt olaj máskor is felhasználható hasonló célra. A hagymát apróra vágom, a zöldségféléket megtisztítom és felkockázom. Egy nagyobb edényben felolvasztom a libazsírt, a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen átsütöm, csak fehéredésig. Az átsült szeleteket egy másik edénybe helyezem, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, beleteszem az erőleveskockát, és fedő alatt puhára párolom. A sütés után visszamaradt zsírba teszem a hagymát, sózom és borsozom. Ha barnulni kezd, pici cukrot vagy mézet teszek rá, enyhén karamellizálom, majd öntök rá egy kicsit a vörösborból. Amikor a hagyma kellően üvegesre párolódott, hozzáadom a felkockázott zöldségeket, valamint a mustáron kívül a többi fűszert. A borókabogyóból bátran használok, hisz nagyon finom ízt ad a vadasnak. Amikor a zöldségek enyhén átsültek hozzáadom a maradék vörösbort, szükség szerint a húsléből merek rá, amiben a hússzeletek párolódnak, beleteszek négy evőkanálnyi mustárt, és lassú tűzön fedő alatt főzöm. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, kiveszem a főzőléből, melyből a szükséges mennyiséget, akár az egészet is rászűröm a zöldségekre. Merülőturmixot használva összeturmixolom a zöldségeket, óvatosan hozzáadom a tejfölt (tejszínt) kellemesen selymes szaftot kapva. Ebbe a szaftba beleteszem a hússzeleteket, és készre főzöm. Ízlés szerint még fűszerezhetem mustárral, esetleg egy kis citromlével. Amennyiben túl sok főzőlével engedtem fel, és híg a szaft, pici liszttel bestaubolom.

Zsemlegombóc: A szikkadt zsemléket felkockázom, egy tepsibe pici olajat öntök, beleteszem a zsemlekockákat, és a sütőben néhány perc alatt megpirítom. A tejet összekeverem a tojásokkal, sózom, borsozom, és beleforgatom a már kihűlt zsemlekockákat. Annyi lisztet adok hozzá, hogy kézzel formálható, jól összeálló gombócokat készíthessek belőle, amit forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzök. Ízlés szerint apróra vágott vagy szárított petrezselyemzöldet is adhatunk a masszához.

Megjegyzés:

Lehet, hogy kicsit macerásnak tűnik, de a végeredmény mindenképpen megéri a fáradtságot. Természetesen főzés közben a szakácsba is lehet adagolni az ízletes vörösborból, én általában Egri Bikavért használok! Jó étvágyat kívánok!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 22 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2013. november 26. (kedd) 19:39
    Elkészítettem, nagyon finom lett! :) Igaz, sima spagettitésztát főztem ki hozzá zsemlegombóc helyett, legközelebb azt is kipróbálom. Köszönöm a receptet!
Receptválogatás
Kínai kedvencek
A kínai konyha kedvelt fogásait otthon is elkészíthetjük, nem is olyan bonyolultak!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Citromos párna Citromos párna
Mogyorós-banános zabkeksz Mogyorós-banános zabkeksz
Banános-kakaós zabkeksz Banános-kakaós zabkeksz
Marhavadas spagettivel Marhavadas spagettivel
Mogyorós kelbimbósaláta gránátalmával Mogyorós kelbimbósaláta gránátalmával
Kókuszos sütőtökkrémleves Kókuszos sütőtökkrémleves
Fánk a sütőből Fánk a sütőből
Pizza-variációk Pizza-variációk
Joghurtos-hagymás csirkecomb Joghurtos-hagymás csirkecomb
Baconben sült sertésszűz (gluténmentes) Baconben sült sertésszűz (gluténmentes)
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 2 db
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123779_kekszes-desszert-110.jpg Kekszes desszertek

A kekszes sütemények esetében hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez az alapanyag csak a kókuszgolyóhoz és a hasonló…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123788_horoszkop-110.jpg Gasztrohoroszkóp minden jegynek

Mit szeret a Kos, mit ehet és ihat a Nyilas, hogyan főz a Rák? A csillagjegyek a konyhában is meghatározzák, milyenek vagyunk...

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123755_irdalt-hasselback-110.jpg Hasselback, egy izgalmas sült krumpli

A burgonya alapvető élelmiszernek számít világszerte, el sem tudnánk képzelni nélküle a mindennapjainkat. Legyen ebéd, vacsora,…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123768_almas-pite-110.jpg Kedvenc ételeink kis csavarral

Azt sem tudom, hol kezdjem, hol vegyem fel a fonalat, mert annyi minden történt a konyhában az elmúlt héten. Készültek klasszikus…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123801_fanny-cimlap-110.jpg Megjelent a legújabb Fanny!

Megjelent a Fanny legújabb száma jobbnál jobb receptekkel és praktikákkal. Belelapozunk - és megosztjuk egy citromos sajttorta…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123763_marciusi-110.jpg Márciusi gasztroprogramok

A böjti időszak programjaiban még akad télbúcsúztató, de a hó végén esedékes húsvétváró, borkóstoló rendezvények már inkább a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123743_krumplifozelek-110.jpg Burgonyafőzelék szárzellerrel – liszt nélkül

Egyszerű alapanyagokból kis rafinériával különlegesen ízletes főzeléket lehet varázsolni az asztalra. A főzeléket sokféleképpen…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123748_telifagyi-110.jpg Télifagyi, gyerekkorunk kedvence

A téli fagylalt, azaz a télifagyi igazi retro édesség, amely olyan rajongótáborra tett szert a hetvenes években, hogy ez a múlni…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept