Vadas, ahogy Nani készíti

default user icon
23 4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • Az ételhez:
  • 1,5-2 kg szarvas-, őz- vagy marhahús
  • 4-5 db méretes sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • fél zeller
  • bors
  • babérlevél
  • borókabogyó
  • 2-3 fej hagyma
  • szárított oregano
  • ételízesítő
  • libazsír
  • mustár
  • tejföl vagy tejszín
  • pici cukor vagy méz
  • 1 db erőleves kocka
  • 1-2 dl száraz, jó minőségű vörösbor
  • A páchoz:
  • olívaolaj
  • bors (őrölt és szemes)
  • babérlevél
  • borókabogyó
  • mustár
  • hagyma
  • fokhagyma
  • A zsemlegombóchoz:
  • 5-6 db szikkadt zsemle
  • tej
  • őrölt bors
  • liszt
  • 1-2 tojás
  • pici olaj

Elkészítés

    Elkészítés: A vad- és a marhahús készítésének alapja a pácolás, melyet én 4-7 nappal a főzés előtt végzek el. A húst szépen lehártyázom, majd 1 centis szeletekre vágom. Mindkét oldalát sózom és borsozom. Borsőrlőt használok, melyben fekete, fehér, zöld és rózsabors egyaránt van. A befűszerezett hússzeleteket megkenem mustárral, jénai tálba fektetem. Minden sor hússzeletre teszek vékonyra karikázott hagymát és zúzott fokhagymát, babérlevelet, borókabogyót, és vegyesen a szemes borsokból. Annyi olívaolajat öntök a húsra a végén, hogy ellepje. Fóliával letakarom, és felhasználásig hűtőbe teszem, nem kell félni, hogy megromlik, hiszen az olaj légmentesen zárja.

    A vadas készítése: A bepácolt hússzeleteket lecsorgatom, a megmaradt olaj máskor is felhasználható hasonló célra. A hagymát apróra vágom, a zöldségféléket megtisztítom és felkockázom. Egy nagyobb edényben felolvasztom a libazsírt, a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen átsütöm, csak fehéredésig. Az átsült szeleteket egy másik edénybe helyezem, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, beleteszem az erőleveskockát, és fedő alatt puhára párolom. A sütés után visszamaradt zsírba teszem a hagymát, sózom és borsozom. Ha barnulni kezd, pici cukrot vagy mézet teszek rá, enyhén karamellizálom, majd öntök rá egy kicsit a vörösborból. Amikor a hagyma kellően üvegesre párolódott, hozzáadom a felkockázott zöldségeket, valamint a mustáron kívül a többi fűszert. A borókabogyóból bátran használok, hisz nagyon finom ízt ad a vadasnak. Amikor a zöldségek enyhén átsültek hozzáadom a maradék vörösbort, szükség szerint a húsléből merek rá, amiben a hússzeletek párolódnak, beleteszek négy evőkanálnyi mustárt, és lassú tűzön fedő alatt főzöm. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, kiveszem a főzőléből, melyből a szükséges mennyiséget, akár az egészet is rászűröm a zöldségekre. Merülőturmixot használva összeturmixolom a zöldségeket, óvatosan hozzáadom a tejfölt (tejszínt) kellemesen selymes szaftot kapva. Ebbe a szaftba beleteszem a hússzeleteket, és készre főzöm. Ízlés szerint még fűszerezhetem mustárral, esetleg egy kis citromlével. Amennyiben túl sok főzőlével engedtem fel, és híg a szaft, pici liszttel bestaubolom.

    Zsemlegombóc: A szikkadt zsemléket felkockázom, egy tepsibe pici olajat öntök, beleteszem a zsemlekockákat, és a sütőben néhány perc alatt megpirítom. A tejet összekeverem a tojásokkal, sózom, borsozom, és beleforgatom a már kihűlt zsemlekockákat. Annyi lisztet adok hozzá, hogy kézzel formálható, jól összeálló gombócokat készíthessek belőle, amit forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzök. Ízlés szerint apróra vágott vagy szárított petrezselyemzöldet is adhatunk a masszához.

Megjegyzés

Lehet, hogy kicsit macerásnak tűnik, de a végeredmény mindenképpen megéri a fáradtságot.

Fülöp Sándor
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kwastics Fedor 5 hónappal ezelőtt
Ez a pácolási mód eleve nem ajánlott... Semilyen páchoz nem szabad SÓT használni (ez tudni való)...
Pivarcsi Krisztina 2 évvel ezelőtt
Elkészítettem, nagyon finom lett! :) Igaz, sima spagettitésztát főztem ki hozzá zsemlegombóc helyett, legközelebb azt is kipróbálom. Köszönöm a receptet!
Gabi 2 évvel ezelőtt
Fenomenális! Gratulálok, és köszönöm a receptet!
Boga Vanda 4 évvel ezelőtt
Kedves Nani! Első vadasom remekül sikerült, csuda jó ize lett. A hús puha, a szaft nagyon izletes. Köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet. Nálunk is a karácsonyi menü része volt.
Szabó Melinda Tünde 4 évvel ezelőtt
Kedves Nanasnani! Nagyon szépen köszönöm a receptet. Apósom által adományozott vadnyulakat készítettem el így, és mondhatom, hogy isteni lett. Apósom, aki finoman szólva nem szereti a vadast, sikerült rávenni, hogy legalább kóstolja meg. Na onnantól 3 napig csak ezt ette. Megjegyzem, én kb. 5 kg húsból készítettem a nagycsaládnak a karácsonyi menü részeként. Dekanternek üzemen, hogy ez a lap nem a Michelin-csillagos éttermek receptjeinek gyűjtő oldala, de javaslom készítse el az ételt, és várjuk a javaslatot, hogy kitől, melyik évjáratból, mely borát használta. Természetesen érdekelne, hogy felhasználás előtt meddig pihentette, mert ugye a haza szállítás során is megtörik a bor, így fogyasztás előtt jót tesz egy pár napos pihentetés, de ez mennyi is legyen? Szóval a bor az, amiről szakértői társaságban sokat lehetne vitatkozni-beszélgetni, de ez azt gondolom nem a megfelelő hely. :) Szóval inkább mindenkinek Jó étvágyat kívánok!
Kovács Erika 5 évvel ezelőtt
Még valami, én is 4 ek mustárt tettem 2kg húshoz, és nekem bejött :)
Kovács Erika 5 évvel ezelőtt
Sziasztok! Csatlakozom az előttem szólókhoz, kiváló a recept, igaz hogy nem pácoltam 4-7 napig a húst, de így is kifejezetten ízletes lett. Valaki említette korábban hogy nem jó a só a pácba mert szikkadt lesz a hús. Evvel szemben én sóztam, borsoztam emberesen, és kifejezetten omlós, szaftos lett a hús! Az Egri bikavéres kötözködést pedig akkor tartanám helyénvalónak, ha ez egy borajánló vagy -szakértői oldal lenne, de nem az.
Kinga 5 évvel ezelőtt
Kedves Nani! A recept egész biztos szuper, de ha kérhetem, ilyen se füle-se farka meghatározásban, hogy \"én általában Egri Bikavért használok\" ne ajánlj bort, illetve meg se említsd, mert ez nagyon semmit mondó. Az Egri Bikavér egy házasított bor típus, ezzel nem mondtál semmit a borról, mert ahány termelő, és ahány évjárat, annyiféle.
Fülöp Sándor 6 évvel ezelőtt
Nem baj, ha kihagyod a vörösbort, ízlés kérdése. Kislányod miatt azonban nyugodtan beleteheted, csak az zamata marad benne, az alkohol tartalom a főzés során elpárolog. Üdv, Nani.
Stekovics Eszter 6 évvel ezelőtt
Nagy baj ha kihagyom a vörösbort? Nem rajongok érte, és a kislányom miatt sem szeretnem beletenni.

Hasonló Receptek

Magazin