Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Vadas, ahogy Nani készíti

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Vadas, ahogy Nani készíti

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 460
  • Elküldve: 229

Hozzávalók:

  • Az ételhez:
  • 1,5-2 kg szarvas-, őz- vagy marhahús
  • 4-5 db méretes sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • fél zeller
  • bors
  • babérlevél
  • borókabogyó
  • 2-3 fej hagyma
  • szárított oregano
  • ételízesítő
  • libazsír
  • mustár
  • tejföl vagy tejszín
  • pici cukor vagy méz
  • 1 db erőleves kocka
  • 1-2 dl száraz, jó minőségű vörösbor
  • A páchoz:
  • olívaolaj
  • bors (őrölt és szemes)
  • babérlevél
  • borókabogyó
  • mustár
  • hagyma
  • fokhagyma
  • A zsemlegombóchoz:
  • 5-6 db szikkadt zsemle
  • tej
  • őrölt bors
  • liszt
  • 1-2 tojás
  • pici Vénusz olaj

Elkészítés:

A vad- és a marhahús készítésének alapja a pácolás, melyet én 4-7 nappal a főzés előtt végzek el. A húst szépen lehártyázom, majd 1 centis szeletekre vágom. Mindkét oldalát sózom és borsozom. Borsőrlőt használok, melyben fekete, fehér, zöld és rózsabors egyaránt van. A befűszerezett hússzeleteket megkenem mustárral, jénai tálba fektetem. Minden sor hússzeletre teszek vékonyra karikázott hagymát és zúzott fokhagymát, babérlevelet, borókabogyót, és vegyesen a szemes borsokból. Annyi olívaolajat öntök a húsra a végén, hogy ellepje. Fóliával letakarom, és felhasználásig hűtőbe teszem, nem kell félni, hogy megromlik, hiszen az olaj légmentesen zárja.

A vadas készítése: A bepácolt hússzeleteket lecsorgatom, a megmaradt olaj máskor is felhasználható hasonló célra. A hagymát apróra vágom, a zöldségféléket megtisztítom és felkockázom. Egy nagyobb edényben felolvasztom a libazsírt, a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen átsütöm, csak fehéredésig. Az átsült szeleteket egy másik edénybe helyezem, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, beleteszem az erőleveskockát, és fedő alatt puhára párolom. A sütés után visszamaradt zsírba teszem a hagymát, sózom és borsozom. Ha barnulni kezd, pici cukrot vagy mézet teszek rá, enyhén karamellizálom, majd öntök rá egy kicsit a vörösborból. Amikor a hagyma kellően üvegesre párolódott, hozzáadom a felkockázott zöldségeket, valamint a mustáron kívül a többi fűszert. A borókabogyóból bátran használok, hisz nagyon finom ízt ad a vadasnak. Amikor a zöldségek enyhén átsültek hozzáadom a maradék vörösbort, szükség szerint a húsléből merek rá, amiben a hússzeletek párolódnak, beleteszek négy evőkanálnyi mustárt, és lassú tűzön fedő alatt főzöm. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, kiveszem a főzőléből, melyből a szükséges mennyiséget, akár az egészet is rászűröm a zöldségekre. Merülőturmixot használva összeturmixolom a zöldségeket, óvatosan hozzáadom a tejfölt (tejszínt) kellemesen selymes szaftot kapva. Ebbe a szaftba beleteszem a hússzeleteket, és készre főzöm. Ízlés szerint még fűszerezhetem mustárral, esetleg egy kis citromlével. Amennyiben túl sok főzőlével engedtem fel, és híg a szaft, pici liszttel bestaubolom.

Zsemlegombóc: A szikkadt zsemléket felkockázom, egy tepsibe pici olajat öntök, beleteszem a zsemlekockákat, és a sütőben néhány perc alatt megpirítom. A tejet összekeverem a tojásokkal, sózom, borsozom, és beleforgatom a már kihűlt zsemlekockákat. Annyi lisztet adok hozzá, hogy kézzel formálható, jól összeálló gombócokat készíthessek belőle, amit forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzök. Ízlés szerint apróra vágott vagy szárított petrezselyemzöldet is adhatunk a masszához.

Megjegyzés:

Lehet, hogy kicsit macerásnak tűnik, de a végeredmény mindenképpen megéri a fáradtságot. Természetesen főzés közben a szakácsba is lehet adagolni az ízletes vörösborból, én általában Egri Bikavért használok! Jó étvágyat kívánok!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 22 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2013. november 26. (kedd) 19:39
    Elkészítettem, nagyon finom lett! :) Igaz, sima spagettitésztát főztem ki hozzá zsemlegombóc helyett, legközelebb azt is kipróbálom. Köszönöm a receptet!
Receptválogatás
Forró és tartalmas téli levesek
A hidegben áldás egy tányér gazdag leves. Téli leveseink közül válogattuk a legfinomabbakat!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Karfiolleves pirított karfiolból Karfiolleves pirított karfiolból
Bőrös ropogós malacsült Bőrös ropogós malacsült
Csirkemell mustáros palacsinta-bundában Csirkemell mustáros palacsinta-bundában
Csőben sült sajtos-tejfölös zöldbab fűszeres csirkemájjal Csőben sült sajtos-tejfölös zöldbab fűszeres csirkemájjal
Ünnepi túró rudi torta Ünnepi túró rudi torta
Túrós-lilahagymás-kolbászos pogácsa Túrós-lilahagymás-kolbászos pogácsa
Panda maci szelet Panda maci szelet
Kozák sapka (hólabda) Kozák sapka (hólabda)
Karácsonyi zserbó szelet Karácsonyi zserbó szelet
Sopa de ajo (spanyol fokhagymaleves) Sopa de ajo (spanyol fokhagymaleves)
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 2 db
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123213_makos-suti-110.jpg Mákos sütemények

A mákos desszertek - sütik, piték, rétesek - egész évben kedvenceink, az év vége felé mégis kiemelt szerepet kap a mágikus mák.…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123206_puncs-110.jpg A jó puncs nem pancs!

A téli, ünnepi italkínálat egyik kedvence a puncs. Az angol eredetű ital könnyen összeállítható, rengeteg változata létezik, s…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123193_tulipan-kalacs-110.jpg Forró levesek, ünnepi menü és a tulipános kalács

A reggeli kávémat kortyolgatom, és próbálok visszaemlékezni az elmúlt két hét történéseire. Nem könnyű, mert sűrű és gyorsan…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123181_muzli-110.jpg Müzli - nem csak reggelire

A müzli tejjel vagy joghurttal egészséges reggeli, de ennél sokkal többet is tud. A száraz müzlikeverékek már minden üzlet polcán…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123175_tortilla-110.jpg Mi lehet lepény, lap és chips? A tortilla!

Attól függően, hogy melyik országban esszük, a tortilla lehet magas burgonyás lepény, lapos, feltekerhető lepény vagy ropogós,…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123158_thai-curry-110.jpg Kókusztejes zöldségcurry thai stílusban

A különféle curryk a dél-ázsiai konyhák nagyszerű fogásai. Hideg időben pedig az ember sokszor vágyik valami fűszeres, melengető,…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123165_receptverseny-110.jpg Karácsonyi receptverseny!

Advent és karácsony környéke a legizgalmasabb időszak a konyhában. Tervezgetünk, sütünk, kipróbálunk, tesztelünk, hogy az…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/121000/121953_repatorta-110.jpg Répatorta, a szükségből lett kedvenc

A répatortát előbb ismertük a viccekből, minthogy bárki evett volna. A nyolcvanas évek nyuszikás vicce után lassan maga a…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept