Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vacsoravendégeket vársz? Ennyi kajával kell készülnöd fejenként!

default user icon
MME
Rokonokat, barátokat vársz ebédre? Könnyen kiszámolhatod a megfelelő mennyiséget, ha végigböngészed listánkat. Az adagok egy személyre szólnak.

Az előételként felszolgált nassolnivalókból, pogácsákból - különösen, ha csúszik az ebéd időpontja - nem árt eleget készíteni. Levesből viszont nem kell túl sok - legyen hely a következő fogásoknak is.

Amikor a megszokottnál jóval több személyre főzöl, mindenképpen nézd meg ezt a listát! Az ugyanis eléggé kínos, ha nem veszel elég húst, vagy kevés köretet készítesz.

Előétel

húsleves = 2,5 dl
krémleves = 2 dl
saláta = 10 dkg
pástétom = 10 dkg
pogácsafélék = 3 db


Főétel

hús = 20 dkg
töltött hús = 15 dkg
filézett hal = 20 dkg
egész hal = 40 dkg
ragu = 15 dkg burgonya = 20 dkg
rizs = 6 dkg
tészta = 7,5 dkg
gombóc = 2 darab
kuszkusz = 6 dkg párolt zöldség = 25 dkg
öntet = kb. 1 dl
hüvelyesek = 8 dkg
gyümölcs = 10 dkg

Kenyérfélékből elég 8-10 dkg fejenként, ha pedig harmadik fogásként nem valamilyen desszertet - amiből 20 dkg-ot számíts adagonként - szolgálsz fel, a gyümölcs mellé 10 dkg sajtot szerezz be személyenként.

Az italkészletedet is nézd át még időben! Fejenként 1 liter víz, ásványvíz vagy üdítőital biztosan elég lesz, aperitifből elég, ha egy-egy féldecire valót tartasz otthon. Borból viszont elfogyhat 1/2 liter, míg sörből 1-1,5 liter a fejadag.

Talán a kávé és a tea jelenti a legkisebb gondot, hiszen valószínűleg 1-2 csészénél többre nem lesz szükség.
Persze nincs két egyforma étvágyú ember, de ha a fenti adagokat szem előtt tartva kínálod vendégeidet, nagy baj már nem érhet!

Ezek is érdekelhetnek

Friss