Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Üvegtészta, rizstészta - nem csak lisztérzékenyeknek!

Ezek azok a hozzávalók, amelyekről azt gondoljuk, beszerezhetetlenek, és a hozzájuk tartozó receptek amúgy is túl bonyolultan hangzanak. Pedig ma már különösebb nehézségek nélkül beszerezhető bármi egy jó ázsiai menü elkészítéshez, csak el kell sétálni a legközelebbi delikátesz boltba vagy egy jól felszerelt hipermarketbe.
Üvegtészta

Az üvegtésztát, más néven celofántésztát, a kínaiak mungóbabból kivont keményítőből és vízből készítik, tojás hozzáadása nélkül. Általában cérnametélt formában, vagy tagliatelle-re emlékeztető, szélesebb lapokban kapható. Galuskaszerű, patkánytészta néven elhíresült változata is létezik.

Kiváló salátákat lehet belőle készíteni, de szószokkal is ízesíthetjük, vagy húsokhoz köretként adhatjuk. A Kínában kedvelt gombócok töltelékei is sokszor tartalmaznak üvegtésztát. Pakisztánban desszertként, édes tejjel felfőzve kerül legtöbbször a családi asztalokra. A celofántésztát a thai, a koreai, a japán, a vietnámi, a filippínó és az indonéz konyha is ismeri, bár ez utóbbi az édesburgonyából nyeri a keményítőt a tésztához.

Az üvegtészta elkészítése pofonegyszerű és gyors: semmi másra nincs szükség, csak egy kis forró vízre és néhány percre. Sokan esküsznek rá, hogy elég beáztatni a tésztát, de olyan is van, aki megfőzi, sőt van, aki beáztatja egy rövid időre, majd meg is főzi. Ez sokban függ a felhasználás módjától is.

Az üvegtészta gazdag vitaminokban, valamint vasat, kalciumot és foszfort tartalmaz, és mivel alacsony a kalória-, és szénhidráttartalma, cukorbetegek számára is fogyasztható.


Rizstészta

A rizstészta rizslisztből és vízből készül, tojás nélkül, így tojásérzékenyek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A rizstészta nélkülözhetetlen eleme a kínai és a délkelet-ázsiai konyhának is, de egész Ázsiában kedvelt, és nagyon sok változata ismert.

Létezik kifejezetten vékony, leveshez, tavaszi tekercshez való tészta, készül belőle vastagabb, spagettire emlékeztető és tortilla chips formájú is, de Vietnámban például a lapokban kapható, az európai pappardellére emlékeztető rizstészta kedvelt, amit általában hússal töltve, reggelire fogyasztanak.

A főzéshez a rizstésztát érdemes leforrázni, majd 10-15 percig hagyni, hogy puhuljon. Az ételhez már a leszűrt, konyhakész tésztát kell tenni.

Ha szeretnénk ezekkel az ételekkel megismerkedni, érdemes könnyen elkészíthető receptekkel kezdenünk:


Üvegtészta saláta

Hozzávalók:
1 piros kaliforniai paprika
1/2 szál póréhagyma
1 teáskanál friss gyömbér
15 dkg sárgarépa
5 dkg üvegtészta
5 dkg szójababcsíra
2 evőkanál mogyoróolaj
1 evőkanál halszósz
2 evőkanál szójaszósz
1 lime leve

Elkészítés: Az üvegtésztát forró vízbe áztatom 10-15 percre. Eközben a sárgarépát megpucolom, majd a hámozóval halvány szeletekre vágom. A paprikát vékony csíkokra szelem, a póréhagymát megpucolom, felkarikázom. A csírát leforrázom. A szószokból, az olajból és a lime levéből öntetet kavarok, a fűszerekkel ízesítem. A lecsöpögtetett tésztát alaposan elkeverem a zöldségekkel és meglocsolom az öntettel.


Pirított sertéscsíkok rizstésztával

Hozzávalók:
20 dkg sertéscomb
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál mogyoróolaj
10 dkg szójababcsíra
50 dkg nem túl vékony rizstészta
25 dkg kínai kel
1 póréhagyma

Elkészítés: A rizstésztát forró vízzel leöntöm, és közel negyed órát hagyom puhulni. Ezután egy wokban felhevítem az olajat, majd hirtelen átsütöm a vékony csíkokra vágott húst, a karikára szelt hagymával együtt. Néhány perc után hozzáadom a laskára vágott kínai kelt és a lecsöpögtetett rizstésztát, majd ráöntöm a szójaszószt. Végezetül beleteszem a csírákat, és alaposan átforgatom az egészet, azonnal tálalom.

Ezek is érdekelhetnek