Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Utazás a tea körül

Tunéziában lépten-nyomon menta-teával kínálják a vendéget a házigazdák. Kínában, Japánban is rituáléja van a teaivásnak. Akárcsak Angliában. Varázsital - mondják a hívei. - Megnyugtat és felélénkít, kellemes illatot áraszt. És télidõben tökéletesen feledteti a zord idõjárást. Mi több: csodálatos gyógyír megfázás ellen, vagy ha már megtörtént a baj, akkor a torokfájás kúrálására is.

Az ötezer éves legenda szerint Chen Nung kínai császár fedezte fel a teát - véletlenül. Forró vízzel megtöltött poharába bekerült egy tealevél és csodálatos, finoman kesernyés ízû aromát eredményezett.

A teát sokáig államtitokként védték, egészen az ötödik századig. Ekkor buddhista szerzetesek Japánba csempészték a teafa magját. Így kezdõdött a tea világkarrierje. A japánok a mai napig betartják a híres, rituális teaceremóniát, amely az égi tisztaságot, nyugalmat, higgadtságot és harmóniát fejezi ki.

Aztán felfedezték a britek. A megrögzött világutazók és felfedezõk egyenesen nemzeti itallá léptették elõ a növénybõl készült fõzetet. Ahol csak megfordultak, és az idõjárás megengedte - vagyis az északi szélesség 43. és a déli szélesség 30. foka között - mindenütt teaültetvényekkel igyekeztek biztosítani a Távol-Kelettõl való függetlenségüket. Így jöttek létre a mai napig virágzó hatalmas teakultúrák.

Természetesen minden területrõl sajátos aromájú teát szüretelnek.

Az indiai Darjeelingben, a Himalája oldalán egészen kétezer méteres magasságig nõ a tiszta hegyi levegõn a világ egyik legfinomabb teája - illatos virágú és finoman elegáns. Kiválóan alkalmas alkonyatkor a kikapcsolódásra, a lazításra.

Darjeelingtõl valamivel mélyebben fekszik a szomszédos Assam. Itt található a világ legnagyobb, összefüggõ teaültetvénye - százkilencvenötezer hektáron. Erõs-fûszeres, ínycsiklandó aromája frissíti a szellemet, ezért reggeli startitalnak ajánlható.

A Srí Lanka-i - ceyloni - tea gyümölcsösen frissítõ, finom nedûjét az ebéd utáni ellankadás ellen lehet inni.

A zöld tea Kína és Japán után most már Európában is hódít. Többféle változata kapható, némelyiknek koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentõ hatást tulajdonítanak, sõt a rákbetegségben szenvedõknek is ajánlják. Méregtelenítõ hatását jól ismerik a vesebetegek. A kozmetikai ipar is alkalmazza a zöld tea kivonatát bõrnyugtató krémben és tonikban, valamint a különbözõ, napsugárzás ellen védõ készítményekben.

A német földön igen divatos Ostfriesen (keletfríz) keverék erõs aromájú összetevõkbõl (assam, szumátrai) áll. Sokat isznak belõle, rendszerint tejszínnel és kandiszcukorral. Kitûnõ kísérõ lehet a kályha mellett rendezett, késõ éjszakába nyúló baráti beszélgetéseknél.

Bergamottolaj hozzáadásával készül a híres Earl Grey tea. A különleges illatú, kínai, ceyloni és Darjeeling teakeveréket tartalmazó ital a gyengéd órák ízesítõje. Elkészítésének fontos szabálya, hogy az illata csak akkor érvényesül kellõképpen, ha "szabadon úszhat". Teakanálba, teatojásba csak a hozzá nem értõ, barbár ember gyömöszöli!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss