Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Unod a kovászos uborkát? Íme 3 savanyított különlegesség a kamrapolcra

Gazdagítsd a házi készítésű savanyúságaid sorát gombával, ribizlivel, zöld paradicsommal!
1. Marinírozott gomba

Elvileg minden étkezési gombát el lehet tenni ecetes-sós lében. Marinírozásra (másként marinálásra) legalkalmasabbak a kemény húsú laska- és galambgombák, pereszkék, csiperkék vagy a rizike és a rókagomba. Az egyes fajok felhasználási lehetőségeiről a piacokon ügyelő gombaellenőröktől kérhetsz, illetve gombakalauzokból kaphatsz tájékoztatást.

Eltérő tulajdonságaik miatt a fajokat célszerű külön-külön tartósítani. Az egyes gombák legyenek kifejlettek, de fiatalok, épek, egészségesek. Az öreg, fonnyadt, szivacsos vagy összerágott példányokat dobd ki.

A tartósításra szánt gombákat nagyságtól és tetszéstől függően felszeletelheted vagy félbevághatod. A darabolás során a belső részek hibátlanságáról is meggyőződhetsz.

Hideg marináláskor a 3%-osra hígított (bor)ecet, só (literenként 1,5-2,5 dkg), némi cukor, valamint fűszerek (pl. babérlevél, koriander, borókabogyó, fekete és szegfűbors, szegfűszeg) felhasználásával főzött felöntőlevet teljesen hűtsd ki, majd töltsd az üvegekbe rendezett gombára és önts a tetejére annyi étolajat, hogy az üveg pereméig szétterüljön. Végül érleld a légmentesen lezárt üvegben 3-4 hétig.
Felbontás nélkül több évig tárolhatod, de ilyen esetben írd rá az üveg címkéjére emlékeztetőül, hogy felhasználás előtt hőkezelendő.

Meleg marináláskor főzd a gombát 1,5%-osra hígított ecettel, literenként 1-1,5 dkg sóval, a fent említett fűszerekkel és egy kevés cukorral ízesített vízben 15-20 percig. Az előfőzés után szedd ki a léből, hagyd kihűlni, majd töltsd az üvegekbe. Végül öntsd rá az előfőzőlét hidegen vagy melegen, és marinírozd a lezárt üvegben 1 hétig.

Ecetes-sós lében marinírozott laskagomba >>> 
Marinált barnacsiperke recept >>> 
2. Ribizli ecetben

Kiváló vad- és vöröshúsok mellé. Szemezz le 1,5 kg megmosott ribizlit. Főzz szirupot 5 dl gyenge borecetből és 30 dkg cukorból, valamint egy darabka fahéjból és néhány szem szegfűszegből. (A fűszereket tea- vagy fűszertojásban lógasd a szirupba.) Forrald fel, és a közben keletkező habot szedd le. A habzás megszűnése után emeld ki a fűszereket a kissé besűrűsödött szirupból, és forgasd bele a gyümölcsöt. Egyet forralj rajta, aztán hagyd állni. Másnap a leszűrt levet forrald fel, hagyd kihűlni, majd öntsd vissza az edénybe. Harmadnap ismételd meg ugyanezt. Végül a kihűlt gyümölcsöt töltsd üvegekbe, és töltsd rá a szirupot.

Próbáld ki a hideg sültek mellé való almás-ribizlis csatnit is! >>>
3. Pikáns zöld paradicsom

A zöld paradicsomot valójában ősszel szokták eltenni, hogy az a termés se vesszen kárba, amelyik a hidegek előtt már nem képes beérni. Ám a kertedben nyáron is lekapkodhatod a bőven termő tövekről a szomszédaik kifejlődését akadályozó szemeket. A zöld paradicsom sok fűszert elbír, és jól illik hozzá a csili vagy a fokhagyma. Kísérletezd ki a saját receptedet!

Kiindulásul a megmosott apró zöld bogyókat rakd csavaros befőttesüvegbe és a tetejét szorítsd le keresztbe rakott tormával. Főzz ecetes felöntőlevet sóval, cukorral, borssal, koriandermaggal, majd töltsd a paradicsomra. Zárd le az üveget, és állítsd fejre 5 percre. 6-8 hét múlva megkóstolhatod a savanyított paradicsomot. Társas tesztelésére jó alkalom lesz egy grillparti!

Balzsamecetes zöld paradicsom >>> 

Sült zöld paradicsom recept >>>
 
Savanyúságok házilag >>> 
Savanyúság receptek >>> 
Savanyúságok télire >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss