Ünnepi somlói galuska

default user icon

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 8 db nagyobb tojás
  • 8 ek víz
  • 38 dkg porcukor
  • 38 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • reszelt citromhéj
  • 1 dl olaj
  • Rétegezéshez:
  • 15 dkg (ha több, még jobb) darált dió
  • 5 dkg durvára vágott dió megpirítva
  • 1 tábla étcsokoládé vagy tejcsokoládé darabokra vágva
  • 10 dkg mazsola egy pohár borba, vagy rumba áztatva
  • 1 üveg meggybefőtt a levével együtt
  • birsalmasajt és/vagy füge, datolya, mogyoró, mandula stb. apró kockákra vágva
  • Krémhez:
  • 5 csomag csokoládés pudingpor
  • 3 ek holland kakaópor
  • 24 ek cukor
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 3 l tej
  • A tálaláshoz:
  • csokilikőr
  • tejszínhab

Elkészítés

    1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét és a vizet, kis sóval és citromlével habosra keverjük, majd a kockákra vágott birsalmasajtot - ennek hiányában kandírozott gyümölcsöt - és a tojások sárgáját beletesszük, tovább keverjük,  ezután a porcukrot, végül a sütőporos, citromhéjas lisztet keverjük bele.
    2. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 percig sütjük, ekkor kihúzzuk, megszurkáljuk villával, visszaveszünk a hőfokból, és még 20 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát.
    3. Ha kész, még melegen egy süteményrácsra borítjuk, a papírt leszedjük. Ha kihűlt, kb. 5 cm széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat fél cm-es lapocskákra. Ezt, és a darált diót, a száraz serpenyőben illatosra pirított, durvára vágott diót (minél több van benne, annál finomabb!), a darabokra vágott ét- vagy tejcsokoládét, a borba vagy rumba áztatott mazsolát, az apró kockákra vágott birsalmasajtot vagy a kandírozott gyümölcsöt, a meggybefőttet (levestül) kis tálkákban előkészítjük.
    4. Egy nagy műanyag keverőtálba beletesszük a csokoládés pudingport, a holland kakaóport, a cukrot, az étkezési keményítőt, és még szárazon jól elkeverjük, majd ráöntünk 1 liter hideg tejet, és csomómentesre keverjük. Jó, ha áll egy kicsit.
    5. A maradék 2 liter tejet jól felmelegítjük, és ráöntjük a hideg puding alapra, összekeverjük, és visszaöntjük a lábasba. Állandó keverés mellett, takarék lángon besűrítjük. (Lehet, hogy a 3 liter kicsit sok lesz, de ami kimarad, azt megesszük pudingnak)
    6. Előveszünk egy nagyobb (kb. 5 literes) bólés vagy leveses tálat. Először 1 réteg tésztalapocskával kibéleljük a tálat. Meglocsoljuk rummal, a boros mazsolával, meggyel, és a levével, rászórjuk a darabolt csokoládét és az aszalt gyümölcsöt. Ezután merőkanállal rámerjük a krémet, majd a darált diót, majd ismét egy réteg tészta következik. - ezt addig foyltatjuk, amíg van hozzávalónk. 
    7. A tetejére először darált, majd pörkölt diót szórunk, aztán a darabos csokit, majd díszítésül jöhet néhány darab meggy. Tejszínhabbal és csokilikőrrel lálaljuk.

     

Megjegyzés

Ez egy hatalmas adag, a legnagyobb leveses tálban készítem, és általában még egy kisebb tál is megtelik. És pillanatok alatt elfogy. :)

Gallov Andrea
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hasonló Receptek