Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ünnepi narancsos csokitorta

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 8 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 13 dkg liszt
  • 3 dkg kakaó
  • A csokikrémhez:
  • 8 dl 30 %-os tejszín
  • 30 dkg étcsokoládé
  • A narancskrémhez:
  • kb. 1,5 kg narancs
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 1 citrom
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • ízlés szerint cukor
  • A díszítéshez:
  • 2 dl 30 %-os tejszín
  • kandírozott narancshéj

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tojásokat kettéválasztom, a cukrot megfelezem, és mindkettőt felverem. A fehérjét közepesen lágyra csak, hogy ne essen össze süléskor. A sárgáját meglazítom 1 maréknyi fehérjével, majd márványosra keverem. A lisztet a kakaóval jól összekeverem, majd óvatosan elkeverem a tojással. 160 fokon 26 vagy 28 cm-es tortaformában 40-45 percig sütöm. Sütőpapírra borítom, nem szedem szét a tortaformát, így hagyom kihűlni.

A csokikrémhez a tejszínt maximum 80 fokosra melegítem, feloldom benne a csokoládét. 9 fokosra lehűtöm. Érdemes előző nap megcsinálni. A betöltés előtt habbá verem. Először alacsony fokozaton, majd lassan lehet emelni a keverőlapát sebességét. Nem szabad rögtön gyorsan, mert vajat köpülünk belőle. Kemény habbá kell verni, nem fog összeesni.

A narancskrémhez a narancsot megpucolom, lehetőleg a hártyákat kivágom, felkockázom, majd turmixgépben pépesítem. 8 dl sűrű pépre van szükség. Hozzáadom a szegfűszeget. Az étkezési keményítőt elkeverem egy kevés gyümölcspéppel, felforralom. A meleg pépből keveset hozzáadok a keményítőhöz (hőkiegyenlítés), előbb felhígítom, hogy ne csomósodjon meg, ha hozzáadom a péphez. Első rottyanásig főzöm. Citrommal és cukorral ízesítem, kihűtöm. Általában a cukor felesleges, mert a narancs édes.

A kihűlt piskótát 3 lapba vágom. A csoki krém 3/4 részét és a gyümölcskrémet két habzsákba töltöm, és hol az egyik, hol a másik zsákból koncentrikus köröket húzok a tésztára. Így a felvágásnál szép kockákat kapunk a szeletben. Ha nincs habzsák, akkor kanállal is fel lehet vinni a krémet. Lényeg, hogy egy szelet tortába mindkettőből jusson. A legfelső lapot ráhelyezem, lenyomkodom, hogy ne legyen levegőbuborék közte. A maradék csokikrémmel bevonom a tortát.

A tetejét és az oldalát lehet díszíteni kandírozott narancshéjjal vagy csoki reszelékkel, tejszínhabbal.

Ezek is érdekelhetnek

Friss