Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ünnepi marcipános gyümölcstorta

MME MME
120 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy kb. 26 cm átmérőjű tortához:
  • 35 dkg vegyes aszalt gyümölcs (többféle mazsola, vörös áfonya, sárgabarack, kandírozott cseresznye, kandírozott narancshéj és citromhéj)
  • 14 dkg liszt
  • 12 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 7 dkg világos barnacukor
  • 7 dkg marcipán
  • 3 egész tojás
  • 4 dkg őrölt mandula
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál barna rum (vagy sütőrum)
  • A tetejére:
  • 7 dkg kandírozott cseresznye
  • 5 dkg méz
  • 3 dkg blansírozott mandula
  • 4 dkg mogyoró
  • 2 dkg szeletelt mandula

Elkészítés

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy kapcsos tortaformát.

Habverővel alaposan dolgozzuk össze a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet, az őrölt mandulát és a fűszereket. Mérjünk ki 5 dkg-ot a tésztaalapból, ezt tegyük félre egy tálban.

Az aszalt gyümölcsöket aprítsuk fel, és a rummal együtt keverjük a nagyobbik adag tésztába, majd reszeljük bele a marcipánt, és alaposan forgassuk össze. Kanalazzuk az így kapott keveréket a kivajazott tortaformába, és egy spatulával simítsuk el a tetejét, a közepében pedig formáljunk enyhe mélyedést (ez jó trükk ahhoz, hogy mikor megsül a tortánk, szép egyenes legyen a teteje, és ne púposodjon fel). Süssük első körben 60 percig a süteményt, ha szükséges, a tetejét fedjük le alufóliával, ha már nagyon pirulna.

Amíg a sütemény sül, készítsük el a tetejére szánt mogyorós-mandulás-gyümölcsös csodát. Keverjük össze a mogyorót és a mandulákat, rusztikusan egy nagyobb késsel vágjuk át, de nem kell apróra, majd keverjük össze a kandírozott cseresznyével és a mézzel, majd forgassuk össze az elején félretett süteményalappal.

Ha letelt a 60 perc a sütőben, kanalazzuk rá ezt a mogyorós-cseresznyés keveréket a tortára, és ezzel együtt süssük további 30 percig – tetejét lazán fedjük le alufóliával, nehogy megégjen, az utolsó 10-15 percre vegyük le, ez idő alatt finoman megpirulnak a magvak.

Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a süteményünk. A formában hagyjuk kihűlni. Alufóliába tekerve hosszan eláll, így az ünnepek idején akár előre is elkészíthető.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss