Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy kapcsos tortaformát.
Habverővel alaposan dolgozzuk össze a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet, az őrölt mandulát és a fűszereket. Mérjünk ki 5 dkg-ot a tésztaalapból, ezt tegyük félre egy tálban.
Az aszalt gyümölcsöket aprítsuk fel, és a rummal együtt keverjük a nagyobbik adag tésztába, majd reszeljük bele a marcipánt, és alaposan forgassuk össze. Kanalazzuk az így kapott keveréket a kivajazott tortaformába, és egy spatulával simítsuk el a tetejét, a közepében pedig formáljunk enyhe mélyedést (ez jó trükk ahhoz, hogy mikor megsül a tortánk, szép egyenes legyen a teteje, és ne púposodjon fel). Süssük első körben 60 percig a süteményt, ha szükséges, a tetejét fedjük le alufóliával, ha már nagyon pirulna.
Amíg a sütemény sül, készítsük el a tetejére szánt mogyorós-mandulás-gyümölcsös csodát. Keverjük össze a mogyorót és a mandulákat, rusztikusan egy nagyobb késsel vágjuk át, de nem kell apróra, majd keverjük össze a kandírozott cseresznyével és a mézzel, majd forgassuk össze az elején félretett süteményalappal.
Ha letelt a 60 perc a sütőben, kanalazzuk rá ezt a mogyorós-cseresznyés keveréket a tortára, és ezzel együtt süssük további 30 percig – tetejét lazán fedjük le alufóliával, nehogy megégjen, az utolsó 10-15 percre vegyük le, ez idő alatt finoman megpirulnak a magvak.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a süteményünk. A formában hagyjuk kihűlni. Alufóliába tekerve hosszan eláll, így az ünnepek idején akár előre is elkészíthető.