Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ünnepi készülődés

Kezdődik az adventi időszak, mindjárt itt a karácsony, mindenki elkezd készülődni és tervezgetni, mit is kellene főzni idén Karácsonyra.

Sokan már unják az eddig megszokott sokéves menüt, vagy éppen nem unják, de szeretnének valami mást is, mint a megszokott. A gyöngytyúk remek választás, a combját és a mellét is meg lehet sütni, a többi részéből kitűnő levest vagy éppen mártást lehet készíteni. Az egész tyúkot nagyon szépen fel lehet használni, hogy többféle fogást is készíthessünk belőle. A levese is tényleg nagyon finom. Egyre több étterem különleges ajánlatai között szerepel már a gyöngytyúkleves.

Gyöngytyúk gombaköntösben kelbimbópürével és karamellhagymával

Hozzávalók 4 személyre:
4 db gyöngytyúk comb
12 szelet bacon (combonként 3 szelet)
5 dkg vaj
10-15 dkg csiperke gomba
1 szál zöldhagyma
1 púpos evőkanál finomra vágott petrezselyem

bors
2 szelet toast kenyér
2 tojás sárgája

A kelbimbópüréhez:
50 dkg kelbimbó
szódabikarbóna (egy kevés a főzővízbe)
5 dkg vaj

A hagymához:
8 szál zöldhagyma fehér része
2 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál cukor
2 evőkanál ecet
½ dl húsleves

Előkészítés:
A gombát megmossuk, megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. A hagymát is felaprítjuk.

Elkészítés: 1. A vajon a hagymát és a gombát megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Konyhai aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a toast kenyeret, a tojássárgáját és az egészet összeaprítjuk, amíg az egész pépes állagú nem lesz.

2. A gyöngytyúk combjait sózzuk, borsozzuk. Majd egyesével, a bőrös felével lefelé fordítva 3 szelet kiterített baconcsíkra helyezzük. Ráhalmozzunk egy kis gombapépet, és a gyöngytyúkmellet betekerjük a szalonnába. Mindegyik mellnél figyelnünk kell arra, hogy a bőrös fele van alul mindig, és felül a pép.

3. 180 fokon 1 órát fólia alatt, majd további 30-40 percig már fólia nélkül pirosra sütjük.

4. Míg a hús megsül, elkészítjük a köretet, a kelbimbópürét. A kelbimbókat forrásban lévő szódabikarbónás vízbe tesszük, és puhára főzzük. Miután megfőttek, leszűrjük, és konyhai aprítógépben összeturmixoljuk, közben hozzáadjuk a vajat is. Sóval ízesítjük.

5. A hagymák fehér részét 2-3 cm nagyságú darabokra vágjuk. A cukrot az olajjal karamellizáljuk. Amikor a cukor már felovadt és szép karamellszínű, hozzáöntjük az ecetet és a húslevest. Ebbe tesszük a hagymákat, és addig főzzük, amíg megfelelő sűrűségű lesz az egész.

6. A megsült gyöngytyúkot az édes-savanyú karamellizált hagymával és a kelbimbópürével tálaljuk.

TIPP: Az ételt készíthetjük csirkemellből és pulykamellből is.


A gyöngytyúk

Maga a gyöngytyúk félig vad madár. Én például kifejezetten szeretem az ilyen kis félig vad pipiket… Több fajtája is van. Nekem mindig a négy muskétás jut róluk eszembe: Bóbitás, Üstökös, Sisakos és Taréjos…Tisztára mint Athos, Porthos, Aramis és d’Artagnan. A négy muskétás hasonlít egymásra, de a küllemük picit más, az egyik bóbitás, a másiknak nagy taraja van, a harmadiknak klassz kék mellénye. Füvet esznek és magvakat szedegetnek. A húsuk inkább a fácánéhoz hasonlít, sötétbarna színű, és mivel inkább száraz, nagyon jól bírja a tűzdelést, a bardírozást, amikor szalonnával burkoljuk be. Lehet különböző szalonnafélékbe tölteni, a mártások többsége is remekül passzol hozzá. Lehet a mártása magyaros, édes-savanyú vagy fűszeres, vagy akár könnyebb is, a fűszerezéstől függően be lehet állítani a mártást. Kevesen tudják, de általában a mártás színe és íze határozza meg azt, hogy milyen bor jöjjön mellé.

Nekem még volt szerencsém az igazi tanyavilágban járni, sok iskolai szünetet és hétvégét töltöttem ott. Még emlékszem rá, hogy a parasztok a gyöngytyúkot riasztónak használják. Ugyanis ha megzavarják őket, iszonyú sipákolásba kezdenek. Szóval ez az igazi unikum, gyöngytyúk riasztó. Gondolkozom rajta, hogy én is beszerelek egyet. Nem kell hozzá áram, csak egy kis lócitrom, amiből kicsipegetik a magvakat. Amúgy a gyöngytyúk tényleg elvan a marha- és lóürüléken (hogy szépen fogalmazzak) is, hisz ez tele van mindenféle magvakkal és emellett savakkal is, ezért van az, hogy egy tekintélyes tehénlepény alatt kiég pl. a fű. A tyúkok azonban rámennek az anyagra és szétkapirgálják. Így nem ég ki a fű, és ők is jól laknak. De talán már nagyon elkanyarodtam az eredeti témánktól. 

Ünnepvárás...

Itt Szegeden már elkezdődött a Karácsonyi Vásár. Szeretem ezt az időszakot. A Dóm téri kézműves vásár hangulata világszám. És ahogy a Dóm ki van világítva és körbeveszik a kézműves sátrak, és ha esik a hó, az egész látványosságnak sem utolsó. Közben zenél időnként az óra, forralt bor,  puncs meg mézeskalács illata kering a levegőben. A gyerekeknek van szalmabálákból épített labirintus, bábszínház, és rohangálnak az egész téren össze-vissza. Ha fázunk, a nagy máglyánál meg lehet melegedni, és nem feledkezhetem el a forró szilvapálinkáról sem. Aki eddig forralt bort ivott, annak most mondok egy jobbat. A receptje igen egyszerű: 200 g cukrot megkaramellizálunk, fél liter vízzel és fél liter szilvapálinkával jól felmelegítjük, és kész. Két ilyen feles után garantáltan senki nem fog fázni. De állni sem biztos!

Van itt más vásár is, pl. a Széchenyi téren, de az az „én” vásáromhoz képest inkább kínai büfének tűnik. És milyen érdekes, az emberek többsége mégis jobban szereti. De én nem adom fel a hagyományainkat, és élvezem a kézművesvásárt, pedig itt nincsen kínai tornacipő vagy GI Joe, de van mézeskalács, faragott hintaló, háromlábú sámli…

Önök se adják fel karácsonyi hagyományaikat, egy család életében ez nagyon fontos dolog, viszont új hagyományokat se késő soha kialakítani. Próbálják ki a gyöngytyúkot, vagy éppen a forró pálinkát, és olvassák továbbra is a mesterkurzust…

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss