Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Ünnepi kacsamell vörösboros-mazsolás almaszósszal

default user icon
5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 3 db hízott kacsamell
  • 2 db alma
  • 1 db narancs leve és héja
  • 2 ujjnyi gyömbér
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • őrölt fahéj
  • durvára darált színes bors
  • 2-3 evőkanál méz
  • 2 dl vörösbor
  • pár szem szegfűszeg
  • Az almaszószhoz:
  • 3-4 db alma
  • 1 narancs leve és héja
  • őrölt fahéj
  • 1 kanál vaníliás pudingpor
  • kevés barna cukor
  • 1 dl vörösbor
  • kevés víz
  • 2 marék nagyszemű mazsola
  • 1 dl tejszín

Elkészítés

    Elkészítés: A kacsamell sütéséhez előveszek egy sütőtálat, aminek az aljára vékonyan szeletelve elhelyezem a hagymát, az almát és a gyömbért. Erre reszelem a fokhagymákat, és rákarikázom a jól megmosott narancsot. Meghintem a fűszerekkel (őrölt fahéj, durvára darált színes bors, szegfűszeg, só). Erre helyezem a megsózott, borsozott és fahéjjal is meghintett kacsamelleket, melyek bőrét szépen bekockáztam.

    Ráöntöm a vörösbort, alufóliával letakarom, és 60-70 percet sütöm előmelegített 190 C fokos sütőben. Ezután a fóliát leveszem, mivel elég sok lé van alatta, kb. 3 dl-t leszívok pecsenyeszívóval. Vékony sugárban a kacsamellre 2-3 evőkanál mézet csurgatok, és visszatolom a sütőbe, amíg a bőre szép piros (inkább barna) nem lesz.

    Ekkor leemelem egy vágódeszkára a húsokat, pár percet pihentetem, majd 1 cm-es szeletekre vágom.

    Az almaszószhoz az almákat megpucolom és kisebb kockákra vágom. Egy kisebb edénybe szórom, a narancsot belefacsarom, a megmosott héját csak úgy beledobom (a végén kidobom), majd hozzáadom a barna cukrot, a vizet, az őrölt fahéjat és a vörösbort. Megsózom egy picit, lassan forralva 10 perc alatt elkészül. Ekkor a tejszínben elkeverem a vaníliás pudingport (keveset), és azt hozzákeverem, ezzel besűrítem, és most keverem bele a mazsolát. Éppen csak felforralom, és tálalásig lefedem.

    A megsült, felszeletelt mellet az almaszósszal, sült krumplival illetve burgonyakrokettel tálalom.

Megjegyzés

Az almaszószhoz is meg a kacsához is használhatunk vörösbor helyett fehérbort.

ekesandi
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin