Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ünnepi gesztenyetorta - Zsolttól

Itt egy fantasztikusan finom gesztenyés torta, mely az egész család kedvence lesz, és egyből bekerül a tradicionális karácsonyi menübe. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Gesztenye, karamell, csokoládé. Mi kell még?
 
A gesztenyéről

A gesztenye legnépszerűbb formája a gesztenyepüré, amit ízesítve, konyhakész állapotban tudunk megvásárolni. Érdemes azonban elolvasni a csomagoláson feltűntetett adatokat, nem mindig csak gesztenyéből készül a massza. Ezt sokan nem is figyelik. A gesztenyéből készült termék színe világosabb, és árban drágább is. Jobban felszerelt szupermarketekben kapható tisztított, hőkezelt gesztenye egészben is, amiből készíthetünk gesztenyekrémlevest, párosíthatjuk sültekhez, vadakhoz, sertéshez, marhához. Ha saját magunk szeretnénk otthon „kikaparni a gesztenyét”, éles pengéjű késsel vágjuk meg a gesztenye héját, és úgy tegyük a sütőbe. Érdemes előtte beáztatni, ha nem elég friss, és figyelni sütés közben, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat. Olajtartalma alacsony, víztartalma magas, így könnyen penészedik, a vásárlásnál érdemes átnézni. Lisztérzékenyek figyelem, lisztet is készítenek gesztenyéből, és nagyon jó sűrítőanyag is egyben. És a gesztenyelekvárt kóstoltátok? Érdemes!

Gesztenyetorta tejkaramell- és csokoládészósszal

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű (12 szeletes) formához:
27,5 dkg vaj
7 dkg porcukor
2 egész tojás
1 csipet só
25 dkg liszt
2,5 dkg darált mandula
22,5 dkg gesztenyepüré
1 evőkanál rum
2 tojássárgája
6 dkg cukor
1 db körte

A tejkaramellszószhoz:
4 evőkanál cukor
1,5dl tejszín

A csokoládészószhoz:
2 evőkanál cukor
12 dkg étcsokoládé
1 dl víz
1-2 teáskanál rum

Elkészítés:
1. 12,5 dkg vajat felolvasztunk, hozzákeverünk 3,5 dkg átszitált porcukrot, 1 egész tojást, a lisztet, a mandulát és egy csipet sót, majd sima masszává dolgozzuk.
2. Az elkészített tésztát befóliázzuk, és hűtőbe tesszük 20-30 percre.
3. A tésztát a hűtőből kivéve kerek formára kinyújtjuk, és a tortaformát kibéleljük vele.
4. A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük.
5. A körtét meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és hat gerezdre vágjuk.
6. 3,5 dkg porcukrot megkaramellizálunk, rárakjuk a körteszeleteket, és szép pirosra sütjük. Ha megsültek, letakarjuk, és félrehúzzuk.
7. A gesztenyepürét simára keverjük 15 dkg olvasztott vajjal és 1 evőkanál rummal.
8. Két tojássárgáját és egy egész tojást kikeverünk 6 dkg cukorral, és gőz felett habosra verjük. A gesztenyemasszához keverjük a tojáshabot.
9. A karamellizált körteszeleteket körben elhelyezzük az elősütött tésztán. A gesztenyemasszát ráöntjük, elsimítjuk, és 180 fokon készre sütjük 15-20 perc alatt.
10. A karamellszószhoz 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, felöntjük a tejszínnel, és kellő sűrűségűre főzzük. A csokoládészószhoz a vizet és a kakaóport összekeverjük, beletörjük a csokoládét, és felmelegítjük. Ha felolvadt a csokoládé, hozzáadjuk a rumot ízlés szerint.
11. A tortát langyosan felszeleteljük, és a szószokkal leöntve tálaljuk.

Elkészítés:  70-80 perc
Fogyasztható:  azonnal


A tortáról

A recept nagyon jól működik, ennek ékes bizonyítéka, hogy a fotózás alkalmával az utolsó morzsáig elfogyott. Körte helyett természetesen lehet más gyümölcsöt is használni. A szószok pedig tovább variálhatók még fagylalttal, tejszínhabbal.

Karamellszószból tejkaramell

Ha egész sűrűsre főzzük a karamellt, és még mielőtt kihűlne, formába töltjük, a hagyományos tejkaramell cukrot készíthetjük el házilag. Ez a régi kedvenc most újra a polcokra került, de otthon is könnyű elkészíteni, akár karácsonyi ajándéknak is beillik.

Egy régi emlék

Erről az ízvilágról a patinásnak számító szegedi Hági Étteremben fölszolgált szabadkai palacsinta nevű desszertkülönlegesség jut az eszembe, ami egy fahéjas almával töltött palacsinta volt. Ovális tányéron tálalták, egyik végén csokiszósz, másik végén karamellszósz, középen pedig maga a palacsinta, diós porcukorral megszórva. Ebből több száz tányérral is eladtak egy nap, főleg hogy a felszolgálók igény szerint még flambírozták is.

Ezek is érdekelhetnek