Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ünnepi diótorta

75 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 12 tojás
  • 24 dkg porcukor
  • 2 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál rum vagy pár csepp rumaroma
  • 30 dkg darált dió
  • A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 6-7 evőkanál liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 1-2 evőkanál rum vagy rumaroma
  • 30 dkg dió
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Elkészítés: A darált dióba keverjük a lisztet és a fél csomag sütőport. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Óvatosan összekeverjük a tojássárgáját a keményre vert habbal, és kis adagokban hozzáadjuk a diót, majd egyenletesen összekeverjük. Sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntjük. Óvatosan belerázogatjuk, hogy szétterüljön.

Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, ha barnulni kezdene a teteje, letakarjuk alufóliával. Ha a beleszúrt tűre nem ragad már a massza, kész a tortalapunk.

A krémhez a tejet elkeverjük a liszttel, egy csipet sóval, és gőz fölött csomómentesre főzzük, kihűtjük. Közben a vajat krémesre keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a kihűlt krémhez keverjük. Beleforgatjuk az őrölt diót és a rumot.

A tortalapot 3 egyforma magasságú lapba vágjuk, megkenjük a krémmel úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. A tetejét ízlés szerint díszítjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss