Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Üknagyanyám féle kürtőskalács

default user icon
5 4/5

Hozzávalók

Elkészítés

    Elkészítés: 1 kg finom liszthez használjunk 6 egész tojást, egy nagy kanál vajat, 3 dkg élesztőt, 3/4 liter meleg tejet, kevés cukrot és egy csipet sót. Legalább egy fél óra hosszáig kell dagasztani, mert különben ragacsos lesz. A tészta inkább kemény, mint lágy legyen. Ha félig megkelt már a tészta, akkor meg lehet kezdeni a sütését. A tésztát, 170 fokon kell sütni sütőben vagy szabad tűzön. A kürtös-kalács sütése e célra készített hosszúnyelű fán történik. Ezt a fát előbb jól át kell forrósítani, aztán az ujjnyi vékonyan, kéz között sodrott hosszú tésztaszálakat egy más személy segélyével sodorjuk a fára szép rendben, egymás mellé, hogy hézag ne maradjon. Mikor a fa egészen tele van göngyölve tésztával, kissé lapogassuk össze kézzel. A tojás fehérjékből verjünk habot, és habba mártott ecsettel kenjük be, majd hintsük be cukros mandulával és a mandulát kézzel tapogassuk bele. A kürtöskalácsot akár sütőben, akár szabadtűz mellett sütjük, mindkét esetben folytonosan forgatni, valamint meleg olajba mártott tollal locsolgatni kell mindaddig, amíg szépen egyenletesen megpirul, mert ez annak a jele, hogy készen van. Mikor elkészült, a fa végét kissé asztalhoz kell ütni; úgy lehet szépen, egy darabban levenni a fáról. A kész kürtöskalácsot meleg helyre, ruha közé kell tenni, amíg mind kisül. A kürtöskalácsot lehet mandula nélkül is sütni, úgy, hogy csakis cukros tojás sárgájával kenjük be.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

evikadocsa
A sütőben készítéskor hogyan kivitelezhető a folytonos forgatás?? És milyen időközöket jelent ez? És mégegy :) Ha légkeverővel sütöm, akkor tényleg nem kell egyátalán forgatni? Köszi szépen a válaszokat! :)
Erni19
én arra lennék kiváncsi, hogy ha megsult, hogy tapad rá a pl. dió, kókusz, mák, ... ?
LaLinea
Annyit még így utólag hozzátennék, hogy van itt egy másik kürtőskalács recept, amiből egy dolgot érdemes átvenni: a sütésre kész kalácsot inkább olvasztott vajjal kenjétek le, azon is tökéletesen megtapad a szóróanyag (én legalábbis ki nem állhatom a cukros, sült fehérjehabot).
LaLinea
Én már csináltam sörösdobozra tekerve, légkeveréses sütőben, forgatni sem kellett. Mások meg kerti grillen szokták, sodrófán. Annyira nem vészes, ha nagyon szeretnéd, találsz módot arra, hogy megcsináld, vagy egyszerűen más formában sütöd ki a tésztát, az íze megmarad.
Nagyon jól hangzik meg minden...dee... Egyrészt nincsne "e célra használatos fanyelem", ami elég nagy, másrészt nem fér bele a sütőmbe.

Hasonló Receptek

Magazin