Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Újragondolt paleolit diéták: az alap változatlan, a módszer más!

default user icon
MME
Úgy tűnt, hogy ez a klasszikus fogyókúra már divatjamúlt, ám idén ismét a népszerű alacsony szénhidráttartalmú étrendek között köszönthettük – igaz, kissé megreformálva. Dietetikus szakértőnk, Szűcs Zsuzsanna segítségével ismerkedjünk meg a paleolitból „kinőtt” whole30 és pegán diétával!

Whole30 étrend

A módszer lényege:

A whole30 elnevezés egy 30 napos kúrát takar, melynek során csak nyers, illetve kevéssé feldolgozott (pl. párolt) élelmiszerek fogyaszthatók. Ilyen a hús, a hal, a tenger gyümölcsei, valamint a tojás, a zöldségek és a gyümölcsök, de nem kell lemondani a növényi olajokról és egyéb olyan természetes zsiradékokról sem, mint a diófélék vagy az olajos magvak. Használhatók gyógynövények és fűszerek is.

Ami tilos:
* Tej és tejtermékek
* Hüvelyesek, szója
* Gabonafélék, minden formában (így a korpa, a liszt, a keményítő is), függetlenül attól, hogy tartalmaznak-e glutént, avagy sem
* Hozzáadott cukor és édesítőszerek, minden formában (így a különböző gyümölcsszirupok és a kalóriamentes édesítőszerek, pl. eritrit, sztívia is)
* Alkohol, főzéshez sem
* Egyes élelmiszer-adalékanyagok (nátrium-glutamát, szulfitok, karragén)
* Sütemények, nassolnivalók, gyors- és készételek, még azok sem, melyek engedélyezett alapanyagokból (pl. gyümölcsökből, diófélékből) készültek
* Súlymérés a kúra 30 napja alatt

A dietetikus véleménye pró és kontra:

A whole30 étrend pozitívuma, hogy bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztást ajánl, ami az egészséges táplálkozás egyik alapeleme. Hasonlóan előnyös, hogy a halak, a tenger gyümölcsei, az olajos magvak, a növényi olajok révén ez az étrend gazdag a szív- és érrendszer egészsége szempontjából nélkülözhetetlen telítetlen zsírokban. Szintén jótékony hatású az alkoholabsztinencia, a cukor és az édesítőszerek elhagyása pedig hozzásegíthet a természetes édes ízek újbóli élvezetéhez.

A módszer kockázatai azonban véleményem szerint jelentősebbek a lehetséges előnyöknél. Alapvető probléma, hogy egy jelentős megszorításokkal bíró, rövid távú programról van szó, emiatt a módszer nem fenntartható. Különösen igaz ez olyan esetekben, amikor az egyén étrendje jelentősen eltér a whole30 kritériumaitól. A teljes értékű gabonák, hüvelyesek kizárása miatt a diéta rostszegény lehet, ami egyrészt növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, másrészt a bélrendszeri daganatok rizikóját. A legtöbb és legjobban hasznosuló kalcium pedig a tejben és a tejtermékekben van, ha ezeket elhagyjuk, nagyobb eséllyel alakulhat ki csontritkulás. A kalciumot étrend-kiegészítőkkel szükséges pótolni.

Pegán étrend

A módszer lényege:

A pegán diétát, amely a paleo és vegán étrendek kombinációja, egy amerikai orvos, dr. Mark Hyman alkotta meg 2014-ben. Merész állítása szerint ez a legjobb módszer a közérzet javítására, a testsúly karbantartására, illetve az egészségmegőrzésre. A pegán étrend tulajdonképpen két egymásnak ellentmondó séma kombinációja, hiszen a paleo hangsúlyozza a húsok, zöldségek, gyümölcsök, ugyanakkor korlátozza a gabonafélék, a tejtermékek és a burgonya fogyasztását. Ezzel szemben a vegán táplálkozásban tiltólistán van az összes állati eredetű élelmiszer. A kettő metszetében elvileg csak a zöldségeket és gyümölcsöket találjuk, ez teszi ki a pegán menü 75 százalékát. A maradék 25 százalékot alkalmanként fogyasztott hús, hal, tojás, diófélék és olajos magvak, valamint lencse alkotja.

Ami tilos:
* Tej- és tejtermékek
* Gabonafélék
* Cukor (a természetes eredetű édesítőszerek, mint a juharszirup vagy a méz minimális mértékben, alkalmanként fogyaszthatók)
* Növényi olajok
* Hüvelyesek (erősen korlátozni javasolt)

A dietetikus véleménye pró és kontra:

A pegán diéta lényege, a zöldségfélék és a gyümölcsök bőséges fogyasztása nagyon is támogatható, mivel rengeteg értékes ásványi anyag, vitamin és antioxidáns jut általuk a szervezetbe. A pegán séma szerint összeállított étrend kalória- és telítettzsírsav-tartalma alacsonyabb lehet, mint a hagyományos napi menüké, így valóban hozzájárulhat a fogyáshoz. Az édes íz alkalmankénti beépítése növelheti az ételek élvezeti értékét, ezért hosszabb távon valószínűleg könnyebb lehet a betartása.

Ugyanakkor a fehérjebevitel szempontjából a pegán étrend problémásnak tűnik. Mivel az állati eredetű fehérjeforrások, mint a hús vagy a tojás csak alkalmanként, tejtermékek viszont egyáltalán nem fogyaszthatók, a növényi fehérjeforrások közül pedig a gabonafélék és a hüvelyesek is tiltólistán vannak, fennállhat az esszenciális aminosavak elégtelen bevitele. Emellett az állati eredetű élelmiszerek minimális fogyaszthatósága, illetve a tejtermékek kizárása miatt ügyelni kell arra is, hogy bejusson a szervezetbe a megfelelő mennyiségű vas, cink, B12- és D-vitamin, jód és kalcium. A teljes értékű gabonák hiánya, illetve a hüvelyesek korlátozása következtében a rostbevitel sem éri el a megfelelő szintet, amit a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás sem tud kellő mértékben ellensúlyozni. Emiatt szorulásos panaszok jelentkezhetnek, továbbá megnő a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

MÉG TÖBB ÉLETMÓDTANÁCSOT ÉS DIÉTATIPPET TALÁLSZ A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMÁBAN - KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! >>>

EGÉSZSÉGES ÉS ALAKBARÁT TIPPEK AZ IRODAI ÉTKEZÉSHEZ>>> 

FOGYJ EGYSZERŰEN! NEM KELL MINDIG BELEHALNI AZ EDZÉSBE>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss