Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Újra vény nélkül kapható az Algopyrin

default user icon
MME
Február 19-től ismét recept nélkül kapható az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító, az Algopyrin és több más azonos hatóanyagú gyógyszer. A készítmény 2007 óta volt vényköteles.

Fejfájásra, izomfájdalomra, lázcsillapításra sokan szednek Algopyrint. Az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapítót 1992-től 2007-ig recept nélkül lehetett megvásárolni a gyógyszertárakban, ám 2007-től újból vényköteles lett a gyógyszer. Egy idei rendelet szerint viszont a metamizol-nátrium hatóanyagú készítmény kikerült a receptköteles gyógyszerek köréből.

"Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ezúton tájékoztatja, hogy az alábbi listában szereplő metamizol hatóanyag-tartalmú készítmények vény nélkül is kiadhatók. A kiadhatóság felülvizsgálatára az egyik jogosult kérelmére került sor. A benyújtott, továbbá az intézet rendelkezésére álló összes adatot megvizsgálva az OGYÉI megállapította, hogy a metamizol hatóanyag tartalmú készítmények esetében – beleértve a kérelemben szereplő gyógyszert is – az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról szóló 52/2005 (XI.18.) EüM rendelet 18. § (3) bekezdésében felsorolt feltételek nem állnak fenn, ezért azokat az orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszerek közé sorolta át. Ezt követően az OGYÉI a többi forgalomba hozatali engedély jogosult figyelmét is felhívta az átsorolás lehetőségére.

2020. február 19. napjáig az alábbi gyógyszerek kiadhatósága változott orvosi rendelvény nélkül is kiadhatóvá (VN):

ALGOPYRIN 500 mg tabletta
ALGOZONE 500 mg tabletta
FLAMBORIN 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek
METAPYRIN 500 mg filmtabletta
NODORYL FORTE 500 mg tabletta
PANALGORIN 500 mg tabletta
SUPPOSITORIUM ANALGETICUM FoNo VII. PARMA
SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 100 mg FoNo VII. PARMA
SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 200 mg FoNo VII. PARMA
TABLETTA ANALGETICA FoNo VII. PARMA

A gyógyszertári rendszergazdák folyamatosan frissítik az adatbázisukat, de adódhatnak eltérések, ezért az OGYÉI kéri, hogy nevezett gyógyszerek expediálása során a hatóság honlapján elérhető gyógyszer-adatbázisban található kiadhatóságnak megfelelően járjanak el." - írja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a honlapján. 

Az Algopyrin nem támogatott gyógyszer, hiába van tehát ezentúl felírva receptre, az ára ugyanannyi, mintha vény nélkül vásárolnánk meg.

A NŐKNÉL GYAKORIBB? 6 TÉVHIT A FEJFÁJÁSRÓL >>> 

ÉTELEK, ITALOK, AMELYEK SÚLYOSBÍTHATJÁK A FEJFÁJÁST >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss