Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt az újkrumpli! Bomba tippek a vásárlástól a felhasználásig

A tavaszi finomságok sorában előkelő helyen áll az újkrumpli. Az apró, friss, illatos krumpli április vége felé jelenik meg a piacokon és nyár középig velünk is marad.

Az újkrumplit - avagy újburgonyát - számos ételünkbe könnyedén belekomponálhatjuk, kínálhatjuk salátában, belefőzhetjük a kedvenc leveseinkbe, felhasználhatjuk köretként, csőben süthetjük, vagy csak sós vízben megpárolva, olvasztott vajjal és friss petrezselyemmel ízesítve magában falhatjuk.


Melyiket vegyük?

Az újkrumpli vásárlásánál több szempontot is figyelembe kell venni. Egyrészt – természetesen – csak a hibátlan, puha foltoktól mentes darabokat szabad megvenni, másrészt célszerű végiggondolni, hogy mihez is fogjuk felhasználni, mennyire fontos, hogy apró szemű újkrumplit válasszunk az adott fogáshoz. Ez a lépés azért elengedhetetlen, mert az egészen zsenge újkrumplinál valamivel korosabb példányokat már pucolni kell, s minél apróbb krumpliról beszélünk, ez bizony annál macerásabb.

Hogyan pucoljuk?

Az újkrumplit  a legtöbb esetben vízbe áztatják, majd egy erre a célra félretett fémszivaccsal vagy egy kisebb, zöldséghámozásra alkalmas késsel finoman lekaparják a fellazult héját. Az újkrumplit azonban nem szabad sokáig a vízben hagyni, ilyenkor ugyanis - az amúgy is magas víztartalma mellé - felesleges plusz mennyiséget szív magába (ezért nem szerencsés a piacon megvenni a pucolt, egész nap vízben ázó példányokat sem). Mivel a krumpli héja fog és – mint arról szó esett – az újkrumpli meglehetősen leveses, ezért célszerű kötényben pucolni, kellő körültekintés mellett.

Hogyan használjuk fel?

Az újkrumpli legegyszerűbb elkészítési módja a párolás. A zsenge, magas víztartalmú krumplit fedő alatt, kevés vízzel felöntve, vagy külön párolóedényben is elkészíthetjük. Hihetetlen hamar megpuhul, nagyon finom és gyors körete a tavaszi időszaknak. Mivel hamar elkészül, ezért ha ragukba, levesekbe tervezzük belefőzni, akkor az újkrumplit elég a készítési folyamat vége felé az ételhez adni.

Mire jó az újkrumpli?

Az újkrumplit számtalan ételhez felhasználhatjuk. A párolt, zsenge, apró szemű krumpli mutatós és tápláló kiegészítője a tartalmasabb salátáknak. A különféle kevert zöldsaláták mellett joghurtos, majonézes, tejföllel készített gazdagabb salátákhoz is felhasználhatjuk.

Párolva, különféle zöld fűszerekkel meghintve ragukhoz, frissen sültekhez, grillzöldségek mellé szimpla köretnek is kitűnő. A grillételeink mellé kínálhatjuk kevés zsírban lepirítva, vagy grillrácson, hamuban omlóssá sütve is. Az újkrumpli csőben sült, rakott fogásokhoz szintén kitűnő. A kissé blansírozott, előpárolt krumpli pont megpuhul, mire az ételünk készre sül.

Újkrumplival készíthetünk görög muszakát vagy klassz spanyol tortillát is.

Mire nem jó az újkrumpli?

Az újkrumpliból, magas víztartalma miatt, ne próbáljunk meg belőle krumplinudlit vagy krumpligombócokat készíteni, sem pedig krumplipürét: ezekkel az ételekkel meg kell várni a nyár végére kellően megöregedő krumplit, amely már nem vesz föl több lisztet a kelleténél.

Ezek is érdekelhetnek

Friss