Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Újkrumpli, a tökéletes nyári köret - 2 extra recepttel!

A kora nyár nagy adománya az újkrumpli: mire véglegesen megunjuk a régit, addigra épp itt a pergő héjú, hamvas színű, édes, lédús friss krumpli.

Az újkrumpli nem külön krumplifajta, csupán a jól ismert nagy öreg kamasz változata. Az újkrumpli szezonja áprilistól júliusig tart. Ilyenkor érdemes a friss újkrumplit venni, bár azért azzal tisztában kell lenni, hogy mindenre nem alkalmas.

Az újkrumplit leggyakrabban egyben hagyva főzzük és tálaljuk. Egyrészt egészen kis mérete miatt sem érdemes felkockázni, másrészt olyan lággyá válik megfőzve, hogy a formáját egészben őrizhetjük meg a legjobban.

Lágy állaga mellett, édes ízében is eltér a rendes krumplitól. Ennek az az oka, hogy a krumpliban lévő cukornak még nem volt ideje keményítővé alakulni. Az édességének és frissességének köszönhetően az újkrumpli remek saláta-alapanyag.

Hogyan vásároljuk?

Az újkrumpli vásárlásánál figyeljük arra, hogy csak sérülésmentes, kemény krumplikat vásároljunk. Ha zsákban vesszük, alaposan forgassuk át, mert az újkrumpli könnyen rohad. Épp ezért a vásárolt krumplit ne sokáig őrizgessük, hanem ha lehet, napokon belül használjuk fel. Az újkrumplit száraz, sötét, lehetőleg hűvös helyen tároljuk.

Hogyan tisztítsuk?

Vékony bőrének köszönhetően az újburgonyát sok esetben nem is kell meghámozni, elég csupán, ha alaposan ledörzsöljük egy - külön erre a célra elkülönített - szivaccsal vagy kefével. Anyáink gyakorta áztatták az újkrumplit, majd a fellazult héjat késsel lekaparták. Ez több okból sem szerencsés. Egyrészt a kapirgálásnak köszönhetően a kötény nélkül dolgozók ruházata soha többet el nem távozó rozsdaszín pöttyökkel gazdagodhat, másrészt az áztatás során – az amúgy is sok vizet tartalmazó – krumpli még több vizet szív magába, ami nem szerencsés. Főleg akkor jelent ez problémát, ha sütve kívánnánk elfogyasztani.

Hogyan használjuk fel?

Az újkrumplit sokféle módon felhasználhatjuk. Levesekbe zöldség gyanánt, a már korábban említett salátákban, ahol mind a meleg, mind a hideg salátákban jó szolgálatot tesz. Megfőzve vagy párolva, egészben vagy karikára vágva is adhatjuk a salátához. Mind a tejszínes-tejfölös mártásokat, mind az ecetes vagy olívaolaj alapú salátaönteteket kedveli. Az újburgonya remek köret, jól viszonyul a zöldfűszerekhez, és főzés helyett a párolással is nagyon hamar puha és omlós lesz. Magas víztartalmának köszönhetően a fogyókúrázók számára is ideális, főleg ha zsiradék nélkül, párolva készítjük el.

A legegyszerűbb recept

A köretek közül a legegyszerűbb és talán a legfinomabb a vajon párolt újkrumpli. Ilyenkor egy lábasban fakanálnyi vajat olvasztunk, azon megfuttatjuk a krumplit, egészen kis vizet öntünk alá, majd - a petrezselyem szárát mellédobva – fedő alatt, kis lángon pároljuk. Amikor már siklik benne a villa, akkor durvára vágott petrezselyemmel és sóval megszórjuk, átforgatjuk, és rögvest tálaljuk.

Ha grillezünk

A nyári szezonhoz szorosan kapcsolódó grillezésben is jó partner az újkrumpli. Az egyforma szemeket kiválogatva, grilltálcán sütve készíthetünk parázskrumplit, amihez csupán egy kis zöldfűszerrel, fokhagymával bekevert tejföl dukál. Ezt az ételt a tűzhelyen is könnyedén elkészíthetjük. A félig előfőzött krumplit alaposan lecsöpögtetjük, majd kevés olajon kisütjük, papírszalvétán megforgatjuk, és a társaság ízlésének legjobban megfelelő kencével kínáljuk. A tejföl helyett sűrű kefirt is adhatunk, illetve a sós ízt egy kis – tejfölbe kevert – bryndzával is elérhetjük. Paprikás lisztbe fogatva is kisüthetjük az előfőzött krumplit, nagyon kellemes kérget kap, s a tejföllel együtt tökéletes egésszé áll össze.

Tepsis változat

Az újkrumplit lehet tepsiben sütni, csak számoljunk azzal, hogy a rendes, kifejlett krumplival ellentétben viszonylag gyorsan elkészül, és ha túlsütjük vagy főzzük, akkor elemeire mállik szét. Ebben az esetben még mindig pürévé alakítható, de mivel sokkal nagyobb a víztartalma, így a püré krémes állagát az újkrumplival sosem fogjuk tudni elérni.

Patatas bravas (azaz bátor krumpli, spanyol recept)

Hozzávalók:
1,5 kg nagy szemű újkrumpli
40 dkg darabos paradicsomkonzerv
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított kakukkfű
3 db szárított birds eye chili, vagy más szárított chiliből egy kevés
1 evőkanál friss rozmaring
1/2 csipetnyi só
frissen őrölt bors

Elkészítés: A krumplikat megpucolom, enyhén sós vízben felteszem főzni. Kevés olívaolajon megdinsztelem az apróra szelt hagymát. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a szintén apróra vágott fokhagymát. Erre jön a kakukkfű, a felszelt chili. Kicsit megfuttatom az olajon, majd hozzáadom a paradicsomot, sózom, borsot tekerek rá, majd fedő alatt takarékon rotyogtatom.

A krumplit addig főzöm, amíg még nem esik szét. Miután megfőtt, alaposan lecsöpögtetem, és hagyom, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon belőle. Ha már langyos, akkor kockára vágom.

Egy mély serpenyőben fél centi olajat hevítek, majd a krumplikockákat átpirítom, közben egy kis friss rozmaringgal és kevés fokhagymával ízesítem.
A kész krumplit nyakon öntöm a chilis raguval, és azonnal tálalom.

Ricottás-rozmaringos rakott krumpli

Hozzávalók:
1 kg újkumpli
25 dkg ricotta
2 dl tejföl
1 kisebb szál kolbász (opcionális)
2 teáskanál rozmaring
8 tojás

Elkészítés: Az újkrumplikat némi sikálás után megpucoltnak nyilvánítom, kevés sós vízben megpárolom. Eközben megfőzöm a tojásokat. Amikor kész a krumpli, egy nagyobb jénai aljára helyezem a fele adagot, erre rászelem a tojások felét, picit sózom, beterítem a ricottával, megszórom rozmaringgal, adott esetben elhelyezem a kolbász karikáit.
Ezután a maradék krumplit ráhalmozom, közé aprítom a tojást, sózom, tejföllel letakarom, és rozmaringgal hintem. 200 fokos sütőbe tolom, és bő fél-háromnegyed órát hagyom érni az ízeket.

Ezek is érdekelhetnek