Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Újhagymás pite

MME MME
4/5
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 3-4 csomó újhagyma
  • a tésztához:
  • 38 dkg finomliszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 tasak instant élesztő
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • a tetejére:
  • 1,5 dl sűrű tejföl
  • 5 dkg reszelt sajt
  • őrölt bors
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • a tészta nyújtásához liszt
  • a tepsi kikenéséshez margarin

Elkészítés

Elkészítés: Az újhagymát megtisztítjuk, fehér szárát 5-6 cm-es darabokra vágjuk, és hosszában behasítjuk úgy, hogy a fejénél egyben maradjon. Zöldjét vékonyra karikázzuk. A fehér hagymadarabokat lobogva forró sós vízben 2 percig előfőzzük, és a szűrőkanállal előbb jéghideg vízbe, onnan pedig konyhai papírtörlőre szedjük, majd jól lecsöpögtetjük.
A lisztet csipetnyi sóval és az élesztővel összekeverjük. A vajat megolvasztjuk, 3,4 dl vizet adunk hozzá, az élesztős lisztbe öntjük, majd a tojást is beleütjük. Kézi robotgéppel jól össszedolgozzuk, végül a zöldhagymakarikákat is belekeverjük. Tiszta konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten kb. 40 percig kelesztjük.
Közben elkészítjük a tetejére valókat: a tejfölt a reszelt sajttal és egy csipetnyi sóval, őrölt borssal alaposan elkeverjük, a szalonnát nagyon apróra kockázzuk.
A tésztát belisztezett deszkán kb. 35x24centis, 2 centi vastag lappá nyújtjuk, és kivajazott tepsibe fektetjük. A sajtos tejölt vastagon a tetejére simítjuk, és a hagymadarbokat fejjel lefelé egymás mellé belenyomkodjuk úgy, hogy nagyjából olyan távolságra legyenek egymástól, amekkora kockákra vágjuk majd a kész pitét - azaz mindegyik közepére jusson egy hagyma.
A szalonnakockákkal egyenletesen megszórjuk, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Azon forrón kockákra váguk, és máris tálaljuk. Hideg sajtos tejfölt kínálhatunk még mellé.

Megjegyzés

Nagyon finom. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss