Újévi lencsefőzelék

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg lencse
  • 3 babérlevél
  • 1 füstölthús ízesítő kocka vagy kevés ételízesítő
  • só ízlés szerint
  • 3 dl tejföl
  • 5 evőkanál liszt (fele tönköly)
  • olaj a rántáshoz
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 evőkanál cukor
  • ízlés szerint ecet vagy citromlé

Elkészítés

    Elkészítés: A lencsét előző este átválogatjuk, beáztatjuk. Másnap leöntjük az áztató levét, majd bőséges tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított 5 perc múlva az egész (barna) főzőlevet leöntjük róla, és forró vízzel felöntve, befűszerezve a babérral, sóval, ízesítővel, puhára főzzük.

    Közben elkészítjük a rántást: az olajon a lisztet megpirítjuk, belepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük, kikeverjük hideg vízzel, és a kész főzeléket berántjuk vele.

    A tejfölt kikeverjük, elvégezzük a hőkiegyenlítést, és a főzelékhez adjuk. Cukorral, ecettel ízesítjük.

    A feltét nálam most a szilveszterről megmaradt virsli volt, amit felkarikázva egy kanálnyi olajon átpirítottam 5-10 percig.

Megjegyzés

Ez a módszer kíméletes, érdemes kipróbálni annak, aki kényes a felfujós ételekre.

Rozsnyai Gabriella
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasznos Virág 2 évvel ezelőtt
Köszönöm ez nagyon jó recept. Elkészítem. Vira

Hasonló Receptek