Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Újévi babonák – Ezért kell lencsét és malacsültet enni

default user icon
MME
Az újév első napjához számos hagyomány és babona köthető. Nem mindegy, hogy mit eszünk és mit teszünk. De miért kell malacsültet és lencsét enni és feltölteni az éléskamrát? Cikkünkből megtudhatod!

Az újévi hagyományokra még azok is nagy figyelmet fordítanak, akik különösebben nem hisznek a népi babonákban. Január 1-jén szinte mindenki eszik lencsét, vagy malacsültet. Hogy miért? A babona szerint lencsét azért kell enni, hogy sok pénzünk legyen. A malachús fogyasztása is a szerencsével függ össze, hiszen a tömzsi négylábú előre túrja a földet, és „kitúrja a szerencsét”, míg csirke vagy tyúk inkább elkaparja azt. A pulykáról azt tartják, hogy egyenesen mérgelődést, veszekedést hoz a házhoz, ezért nem szabad szárnyasokat enni újévkor. Míg karácsonykor sok halat eszünk, újév napján az is "tiltott étel", a hallal ugyanis elúszik a szerencsénk.

A hagyomány szerint az sem mindegy, hogy milyen desszert kerül ilyenkor az asztalra. Elsősorban rétest és gyümölcsöt ajánlatos ilyenkor fogyasztani. Minél hosszabb az asztalon a rétesrúd, annál hosszabb és boldogabb lesz az életünk. Aki pedig arra vágyik, hogy munkája gyümölcsöző legyen az esztendőben, az mindenképpen egyen sok gyümölcsöt.

A régi szokások szerint újévkor ügyelni kell arra is, hogy tele legyen a kamra. A félig üres csuprokat, só- és cukortartót például töltsük tele, hogy ne kelljen éheznünk az év többi napján. Szintén régi babona az is, hogy ha megszegünk egy kenyeret, akkor mindig lesz étel az asztalunkon.

A mondás szerint amilyen az év első napja, olyan lesz az egész év. Így az sem mindegy, hogy mit cselekszünk ezen a napon: takarítani, mosni, szemetet kivinni nem szabad, mert ezek a házimunkák ugyanis elvihetik a szerencsét. Viszont legyen rend körülöttünk, mert a rendetlenség káoszt vonz. 

Január első napján orvoshoz sem szabad menni, mert egész évben betegek lehetünk. Ügyeljünk arra is, hogy ne veszekedjünk aznap senkivel, mert az illetővel egész évben haragos lehet a viszonyunk.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss