Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Új-kaledóniai süti

default user icon
32 3.9/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj vagy margarin
  • 12,5 dkg cukor
  • bármilyen süthető gyümölcs (alma, körte, szilva, banán, ananász, őszibarack, sárgabarack, meggy, birsalma, stb.) - lehet fagyasztott is

Elkészítés

    Elkészítés: A lisztet, a vajat és a cukrot az ujjaim közt morzsolgatva összedolgozom, amíg daraszerű apró morzsákra összeáll. A gyümölcsöket összevágom, összekeverem, és egy lapos sütőtálba egyenletesen elterítem, majd kb. ujjnyi vastag rétegben a tetejére szórom a tésztát. Közepes lángon addig kell sütni, míg a teteje aranybarna lesz (kb. 15-20 perc). A morzsa-tészta egészen ropogósra fog sülni, ezalatt a gyümölcsök is megpuhulnak, nagyon finom és egészséges desszert, de a legnagyobb előnye, hogy végtelenül egyszerű.

Megjegyzés

A recept eredete teljesen hiteles, egyenesen két új-kaledóniai barátomtól tanultam egy nemzeti ételeket bemutató vacsorán. :) Bár biztos vagyok benne, hogy (talán más néven) nagyon sokan ismerik...

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

viviere
Forrón, hideg fagyival is isteni!
naorsi
Már annyiszor készítettem, hogy nálunk saját neve van: morzsasüti néven fut. :) És itthon senkit nem érdekel, hogy kanalazni kell, ha egyszer finom. :)) Mivel nem használunk cukrot, méz+stevia keverékét teszek bele helyette, de xilittel is tuti. Grahamliszttel készítem, és margarin helyett a kókuszzsír is megteszi.
vjannus
Az eredeti tradicionális recept : http://www.traditionalenglishpuddings.co.uk/a2applecrumble.html
takcil
A recept remek, másutt is olvastam már "crumble" néven, de ez a verzió csinált kedvet igazán az elkészítéshez. Köszönöm! A recept hiteles eredetéhez egy sztori: ételekről beszélgettem egy afro-amerikai lánnyal, aki Dél-Karolinából származott, és mesélt egy jellegzetes amerikai ételről, amit a nagymamája gyakran főzött, de pont nem jutott eszébe a neve. Ahogy mesélte, mondtam neki, hogy ez nagyon hasonlít egy jellegzetes magyar ételhez, a gulyásoz. Nagyon megörült: Ja, igen, így hívják, gulash!
Zitusi
Én birsalmával készítettem el, és nagyon finom lett. Előtte kicsit pároltam az almát, mivel elég kemény volt, és csak azután tettem rá a tésztát. Nem kellett kanalazni, és nem csúszott szét. :-)) Egyszerű, de nagyszerű! Köszi a receptet!!!
Dollhouse
Én szilvával készítettem, nagyon finom lett. Rögtön megkóstoltuk, ahogy elkészült, és úgy valóban kicsit szétcsúszott, viszont pár naposan sokkal jobb, legalábbis szerintem, amikor már nem folyik úgy szét. Egyébként tényleg könnyű, és nagyon finom!!! Köszi a receptet.
Söjti21
Megcsináltam! Hát elég érdekes állaga lett! A férjem szerint mindegy hogy néz ki, csak finom legyen. Neki ízlett, nekem nem annyira, de legalább ezt is kipróbáltuk. :)
zskurucz
Rétegezve azért nem jó, mert a gyümölcs nem kevés levelet ereszt sütés közben ami részben "elfő" (az "elsül" elég bután hangzik), így a középső réteg tészta nyúlóssá válik, nem sül össze ropogósra, mint a teteje. Ilyen lesz akkor is, ha a tésztát túlságosan vastagon teszed rá (ez utóbbit már tapasztaltam), mert csak a teteje tud ropogósra sülni. Szóval részemről nem javaslom...
Bündér
Mi van, ha dupla adag tésztát mérek és rétegezem a gyümölccsel?
zskurucz
Ha vegyes gyümölcsökkel készítitek, úgy is nagyon finom. Télen a banán-ananász-őszibarack(befőtt)-alma kombinációt szoktam, nyáron a birsalma-körte-szilva a nyerő nálunk, de csupán fantázia kérdése. Egyféle gyümölccsel is nagyon finom tud lenni. Bolondítható mandulaforgáccsal, almához, szilvához fahéjjal, kiváló ötlet! Köszönöm még egyszer a hozzászólásaitokat, nagyon örülök, ha gazdagodtatok a recepttel! :))

Hasonló Receptek

Magazin