Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Új év - ujjétek

default user icon
SB
Lehet előétel, de ha többfélét készíthetünk, a teljes szilveszteri menü állhat finger foodból. Nem is kell evőeszközt kitenni, esetleg kis tányérokat és szalvétát előkészíthetünk, tálalással nem kell foglalkozni. Adjunk mellé bólét - és teljes az önkiszolgálás. Így a házigazda is vígan bulizhat.

A finger food (ejtsd fingöfúd, szó szerint: ujj étel) azaz falatka, ujjétek avagy vendégváró annyiban különbözik a többi ételtől, hogy elfogyasztásához nincs szükségünk késre, villára, kanálra, evőpálcikára és hasonló alkalmatosságokra. Elég az ujjainkat használni. Ezen az alapon a világ néhány országában szinte kizárólag finger foodon élnek, hiszen például Indiában gyakorlatilag csak kézzel esznek.

A finger food nagy nemzetközi pereputtyal rendelkező ételfajta, néhány rokon: az hors d''œuvre (ejtsd: ordövr) előétel a franciáknál, tapas (ejtsd: tapasz, falatka) a spanyoloknál, meze Görögországtól Örményországig és az arab világban, zakuszki az oroszoknál. A modern gasztronómia ismeri még az amuse bouche (ejtsd: aműzbus, szó szerinti fordítása a száj öröme), de ide tartozik a kínai dim sum (ejtsd: dimszum), de a sort hosszan lehetne folytatni.

Nézzük - a teljesség igénye nélkül, hiszen a finger food variációk száma gyakorlatilag végtelen -, hogy miket készíthetünk ebben a kategóriában otthon.

Krémek, pástétomok
Padlizsánkrém, tojáskrém, avokádókrém, olajbogyókrémek azaz tapenádok (nagyon ajánljuk), pástétomok, kolbászkrém, körözöttek, sajtkrémek. És az ezekkel megkent, megtöltött, díszített tészták, szendvicsek, falatkák…

Tészták, szendvicsek, falatkák
A sort szintén a végtelenségig lehet folytatni: pirog, pizza, bruschetta, batyuk, chipsek, tekercsek, szendvicsek, pogácsák, táskák, kiflik, stanglik, hasék. Nagy kedvencünk a bruschetta (ejtsd: bruszketta, olasz specialitás: fokhagymás pirítós bazsalikomos paradicsomkockákkal). Kevésbé ismertek talán a vol au vent-ok (ejtsd: vólóvan) vagy a szintén francia canapék (ejtsd: kánápé) vagy például az olasz arancini (ejtsd: áráncsíni, jelentése narancsok, ezek szicíliai rizsgolyók). Húsok, zöldségek, sajtok töltelékként és díszítőként.

Pálcikára tűzve
Sajtok, olívabogyók, kolbászkarikák, jóféle füstölt sonkák - zöldségekkel megbolondítva, vagy akár felkockázott sárgadinnye pármai sonkával.

Ne felejtsük ki a felsorolásból a különféle szószokat, mártogatókat, erre majd egy külön cikkben ki fogunk térni a későbbiekben, olyan nagy témakör önmagában is.

Édességben is lehetünk fingerfoodisták, készíthetünk kekszeket, golyókat, tortácskákat, csókokat, muffinokat, mini réteseket, linzereket, trüffeleket, a sor szintén végtelen, csak legyen elég tálcánk és süteményestálunk otthon.

Ezek is érdekelhetnek

Friss