Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Új élet, karcsúbb alak - 9 tipp a hatékony életmódváltáshoz

default user icon
MME
Az életmódváltás rengeteg előnnyel jár, éppen ezért érdemes mihamarabb belevágni. Szakértőnk hasznos és lelkesítő tanácsainak segítségével fittebbé, karcsúbbá válthatsz!

A Fanny magazin szakértőjét, Szántó Nelli futó-, triatlon- és személyi edzőt kérdeztük. 

Hogyan fogj bele?

Mindenekelőtt meg kell fogalmazni a célt, amit el szeretnél érni, és azt is, hogy ez miért fontos neked. Gyakran pont az okozza a nehézséget, hogy nem belső indíttatásból szeretnénk életmódot váltani, hanem a környezetünk hatására. Éppen ezért amíg a sport és az egészséges ételek fogyasztása, a hizlaló ételek kerülése valamiféle szükséges rossz, addig nem könnyű kitartani a cél felé vezető úton... De aki túljut a kezdeti megpróbáltatásokon, az egy idő után már nem kényszerből fog elmenni mozogni és választja az egészségesebb ételeket, hanem belső indíttatásból! Az egészséges életmód is életre szóló szokássá tehető.

Tervezd meg!

A kitűzött célok nemcsak irányt mutatnak, hanem erős formát adnak az edzéseknek is. Fontos, hogy a terveid inspirálók legyenek, kihívást jelentsenek, de a realitás talaján maradjanak, különben könnyen kudarcot vallhatsz. Érdemes részcélokat is keresni, amiknek a megvalósítása segíti a fejlődést, önbizalmat és motivációt ad a folytatáshoz.

Legyél türelmes!

Ha korábban nem sportoltál rendszeresen, és a táplálkozására sem ügyeltél, akkor elég valószínű, hogy a kezdetben sokként fog hatni a testére az életmódváltás. Ilyenkor a szervezet, merő védekezésből, raktározni kezd. Általában 3-4 hét kell, amíg elkezd alkalmazkodni az új körülményekhez, és beindul a fogyás, de ehhez kitartónak és türelmesnek kell maradnod! Sokan pont ebben a szakaszban fáradnak bele abba, hogy a csokimegvonás és a sok sport ellenére nemhogy változást nem látnak, de gyakran még fel is szalad rájuk 1-2 kg... Próbálj meg a hosszú távú célokra koncentrálni! Ráadásul nem mindig hihet az ember a mérlegnek: a rendszeres edzés hatására nőni fog az izomtömege, és mivel az izom nehezebb, mint a zsír, súlynövekedést tapasztalhatsz. Ne aggódj, amíg a testzsírszázalékod csökken, minden a legnagyobb rendben van!

Figyelj a fokozatosságra!

Gyakran azok adják fel legkönnyebben a küzdelmet, akik hirtelen és fenekestül felforgatják az életüket mind a sport, mind a táplálkozás terén. Ezért olyan fontos a terhelés fokozatos növelése! Aki korábban nem mozgott, annak heti 3 edzés javasolható, mert így a tréningek között van elég idő a regenerálódásra, és az illető nem terheli túl magát. Például: hétfő-szerda-péntek vagy hétfő-csütörtök-vasárnap.

A táplálkozásodon úgy tudsz a legkönnyebben változtatni, ha apró lépésekben szabadulsz meg a rossz szokásaitól. Jelölj ki magadnak minden hétre egy célt, amit be tudsz tartani, mert ha az összes szokásodon egyszerre akarsz módosítani, akkor eljön az a pont, amikor egyszer csak feltéped a hűtő ajtaját, és mindent felfalsz, amit odabent találsz. Ha például napi két-három alkalommal iszol tejes kávét, csökkentsd a mennyiségét egyre, és próbáld meg a másik kettőt tej nélkül vagy növényi alapú tejjel meginni. Hidd el, már ez az apró változtatás is sokat jelent!

Hosszú távon gondolkodj!

Heti fél-egy kilónál ne akarj többet fogyni, mert egészséges körülmények között zsírból fogyni többet nem lehet. Ha bármilyen sanyargató diétával azt tapasztalod, hogy 1 hét alatt három-négy kilótól szabadultál meg, akkor ott víz- és izomtömeg-veszteségről van szó. Ennek következtében valóban csökken a súlyod, de nem lesz szép feszes izomzatod, ráadásul később a lelassult anyagcsere miatt akár a dupláját is visszaszedheted a leadott súlynak.

Vezess naplót!

Mivel a cselekedeteink 80-90 százaléka rutinszerű, gyakran nem is tudatosul bennünk, hogy milyen sok ponton kellene változtatni egy egészségesebb életmód kialakításáért. Amíg szükséges, írd le, hogy mit, mikor, mennyit eszel és iszol, illetve mennyit mozogsz. Rögzítsd magadnak a céljaid, jelöld ki a határidőt, és tervezd meg a változás menetét. Sokat segít, ha mindennap leírod, hogy aznap miért vagy büszke magadra, és miként sikerült legyőznöd a gyengébbik éned.

Kérj edzői segítséget!

A kezdeteknél komoly támasz lehet egy tréner, aki hétről hétre személyre szabottan állítja össze az edzésterved, motivál, és megpróbálja kihozni belőled a maximumot. Megtanít a gyakorlatok helyes végrehajtására, hogy elkerüld a sérüléseket, és segít megérteni, hogy mit, hogyan és miért teszünk, és hogy működik a szervezetünk.

Egy-egy kudarc esetén sem kell feladnod!

Mivel emberek vagyunk, hibázunk. Előfordul, hogy vendégségben eltér az összeállított étrendjétől, vagy valami miatt nem jut időd a mozgásra. Tudatosítsd magadban, hogy egy-egy kihagyott edzés vagy „bűnös falat” miatt még nem kell az egész addigi munkádat feladni! Nem lehet mindig mindent megvonni magunktól, csak mértékkel kell enni, és rendszeresen sportolni. Törekedj az egyensúlyra! 

Legyél tudatos!

Jó lenne azt hinni, hogy ha egyszer túlesünk a diétán, és rendszeresen sportolunk, akkor a kívánt alak és egészségi állapot elérése után maradhat minden a régiben… De ez nem így van! Éppen ezért kell tudatosítanod magadban, hogy ez a változás egy életre szól. Hidd el, hogy a szervezeted hosszú távon meg fogja a hálálni a törődést! Biztos vagyok benne, hogy a kezdeti nehézségek ellenére bárki, aki rálép a változás útjára, nem akar majd visszatérni a korábbi életmódjához, és ebben főként a sportolás általi pozitív élmények, hatások játszanak szerepet. A testünkkel kapcsolatos sikerélmény javítja az önértékelést, és magabiztosságot ad! 

MÉG TÖBB FOGYÓKÚRÁS TIPPET ÉS ÉLETMÓD TANÁCSOT TALÁLSZ A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMÁBAN! KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! >>> 

LESZOKNÁL A CUKORRÓL? SEGÍTÜNK, MIT MIVEL HELYETTESÍTS! >>>

8-KOR REGGELIZZ, 7-KOR VACSORÁZZ: MUTATJUK, MIKOR MIT DIKTÁL A BIORITMUSOD! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss