Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tipp, hogy ugyanannyi kalóriabevitellel is fogyhass!

Aki fogyókúrázott már életében, unásig ismeri az egyenletet: akkor fogyunk, ha kevesebb kalóriát eszünk, mint amennyit hasznosítunk, vagy pedig ugyanannyit eszünk, de – több testmozgással – többet is használunk fel, és ezért kezdünk majd fogyni.

Az emberi szervezet azonban nem matematikai egyenletek alapján működik, ezért nem is minden kalória ugyanolyan értékű. Amikor megeszünk valamit, rögtön anyagcsere-reakciók egész sorozata veszi kezdetét a testünkben. Emelkedik a vércukorszintünk, nő vagy csökken az étvágyunk, raktározni kezdünk valamilyen tápanyagot, vagy épp megszabadulunk tőle.

És bár a miérteket még a tudósok is kutatják, egyáltalán nem ugyanaz a végeredmény, amikor megeszünk 500 kalóriányi képviselőfánkot, mint ha ugyanezt az 500 kalóriát grillezett csirkemell és párolt zöldségek formájában juttatjuk a szervezetünkbe. 

Egy ausztrál kísérletben az alanyok egy részének édes péksüteményt, míg a többieknek dióféléket adtak a napi étrendjükhöz, 500-500 kalória értékben két hónapon át. A süteményesek híztak, míg a dióféléket evők nem, sőt a vérzsírszintjük is jelentős mértékben csökkent a kísérlet 8. hetének végére.

Aki komolyan sportol vagy fogyókúrázik, annak tehát nem elég számolgatni a kalóriákat, azok minőségére is tanácsos odafigyelnie. Íme 5 tipp hogyan:

1. Gyümölcslé helyett gyümölcs

Igen, a frissen facsart gyümölcslevek egészségesek a magas vitamintartalmuk miatt. Ugyanakor egyetlen pohár narancslében 110 kalória van, 23 gramm cukor, és szinte semennyi rost. Ezzel szemben ha megeszünk egy narancsot, akkor 62 kalóriát, 12 gramm cukrot és 3 gramm rostot juttatunk a szervezetbe. A rost azért fontos, mert lassítja a cukor felszívódását, ezért nem lövell a vércukorszintünk az egekbe. Erre is volt egy kísérlet, mely bebizonyította, hogy míg a valódi gyümölcsök fogyasztása 26 százalékkal csökkenti, addig a gyümölcslevek ivása 8 százalékkal növeli a cukorbetegség kockázatát. Egy ilyen apró változtatás heti szinten sok-sok üres kalóriával könnyebbé teszi az életünket.

2. Nassoljunk dióféléket

Ropi, csipsz vagy vajas pattogatott kukorica helyett együnk inkább egy marék diófélét. Érdekes, mert a diófélék zsírtartalma (és ezért energiatartalmuk is) igen magas. A marék dióféleség kalóriatartalma kb. ugyanannyi, mint egy hagyományos méretű csipsz fele. Ennek ellenére a diófélék nemcsak a testtömegindex csökkentésében segíthetnek egy kutatás szerint, de – ahogyan az előbb is írtuk – még a szív és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentik. Sportolóknak külön előny, hogy gyulladáscsökkentő és ízületjavító hatásuk van, és nagyon magas az ásványi anyag- és vitamintartalmuk.

3. Zöldséget nyersen, a húst egyben sütve

Minél közelebb van eredeti mivoltához egy étel, annál jobban hasznosul szervezetünkben. Egy japán kísérlet az mutatta ki, hogy azok az alanyok, akik friss gyümölcsöt, egyben sütött húsokat és diákcsemegét ettek, ugyanannyi kalóriafogyasztással karcsúbbak maradtak, mint az ellencsoport, akik húspogácsát, smoothie-t, és krémlevest kaptak, desszertnek pedig gyümölcspürét és csipszet.

4. Igyunk fröccsöt

Bár a vörösbor áldásos hatásai közismertek, ezúttal mégsem olyan fröccsre gondoltunk. A legtöbb cukrot ugyanis az üdítőitalokból vesszük, legyenek azok akár gyümölcslevek, akár hagyományos üdítők. A jó hír, hogy nem muszáj teljes mértékben lemondani róluk. Elég, ha mindig van egy üveg szénsavas ásványvíz is a hűtőben, amivel felhígítjuk őket. Így ugyanakkora élvezet mellett megúszhatjuk feleannyi kalóriával, ami ráadásul még gyorsan felszívódó cukor is. Ezt a módszert egyébként kipróbáltam, és nekem bevált: ma már, ha nem hígítom a narancslét vagy az almalét, már túl édesnek érzem, és nem is ízlik igazán. Egyedül a kóla esetében nem működik a dolog, az – szerintem – „töményen” az igazi.

5. Hívjuk segítségül a tudományt

A fejlett világ egyik legnagyobb problémája az elhízás, ezért tudósok hada kísérletezik azzal, hogyan lehetne mindenféle tudományos módszerrel csökkenteni a bevitt kalóriák mennyiségét. Egy nemrégi felfedezéssel egészen egyszerű módszerrel sikerült a rizs kalóriatartalmát megfelezniük. A titok annyi, hogy a főzővízbe egy kanál kókuszolajat kell tenni, majd ha megfőtt, 12 órára a hűtőbe rakni. Ez megváltoztatja a rizs keményítőszemcséinek szerkezetét, emészthetetlenné válnak, ezért lesz feleakkora a kalóriatartalom. Érdekes, hogy a krumpli keményítőtartalma is magas, arról mégsem hallani, hogy mondjuk a krumplipüré esetében is működne ez a módszer. De lehet, hogy csak idő kérdése.

KARCSÚSÁG, DIÉTA NÉLKÜL - 13 APRÓ BEVÁLT TRÜKK! >>> 
5+1 TIPP, HOGY A FOGYÓKÚRÁD TÚLÉLJE A NAGY ZABÁLÁSOKAT! >>> 
EGY KIS SEGÍTSÉG A FOGYÁSHOZ: TOP 5 ILLÓOLAJ A BOMBA ALAKÉRT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss