Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Uborkaszezon joghurtos hideg levessel

A kifejezés ugyan leginkább átvitt értelemben arra a nyári időszakra használatos, amikor a fontos események elkerülnek mindenkit, a konyhában azonban valóban itt a frissítő fogások ideje uborkával.

Aligha akad olyan konyha, ahol az ebédek, vacsorák többségéhez ne társulna ilyenkor uborkasaláta hagyományos ecetes-pirospaprikás vagy épp tejfölös öntetbe forgatva. A sós feta sajttal gazdagított görög saláta pedig nemritkán önálló fogás a nyári étrendben. A sokféleképp variálható fürtös, illetve salátauborkából más zöldségekkel gazdagított saláták, vagy a napsütésben tökéletesre érlelt kovászos uborka is mind-mind hozzátartozik a nyári étrendhez.

A könnyű nyári konyhában azonban hideg leves formájában is jólesik a friss és nagyon egészséges uborka.

Az eredetileg valószínűleg Indiából származó zöldségfélét világszerte igen sokan kedvelik – ha hinni lehet a statisztikáknak, évente kb. 42-45 millió tonnányi terem. Már Kr. e. 1500 körülről maradtak termeléséről leletek, az ókori Rómában pedig Tiberius császár kedvenc zöldségféléjeként emlékezett meg róla idősebb Plinius, és hazánkban is ismerték már az 1200-as években. Népszerűsége pedig azóta sem csökkent.
 
A tökfélék családjához tartozó uborka több mint 95 %-a víz. Ásványi anyagokban (főként káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban, valamelyest vasban és cinkben) is bővelkedik, de C- és B-vitaminok is találhatók benne, ezért a fokozott vízveszteséggel járó nyári időszakban különösen ajánlott a fogyasztása, kalóriatartalma pedig annyira alacsony, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül falatozhatja bárki!

Akár nagy a hőség, akár visszaesik a hőmérséklet, a folyadékpótlásra mindig érdemes figyelmet fordítani. Az ízletes, hideg levesek pedig a nap szinte bármely szakában jó szolgálatot tesznek.

Ezúttal olyan joghurtos uborkalevest készítettem, amelybe kevés cukkini is került, nem csupán azért, mert rokonok, de nagyszerűen gazdagítják is egymás ízeit.

Az elkészítése nagyjából 15 percet vesz igénybe, a magam részéről a fogyasztást megelőző este elkészítem, hogy a hűtőszekrényben kényelmesen összeérjenek az ízek.

Joghurtos uborkaleves bazsalikommal és cukkinivel

Hozzávalók 4 személyre:
1 db nagyobb salátauborka (cca. 40 dkg)
1 db kis cukkini (cca. 20 dkg)
1 nagy csokor bazsalikom
1-2 db lila újhagyma (vagy hagyományos újhagyma)
2 dl natúr görögjoghurt
4 dl zöldségleves
1 db citrom frissen préselt leve  
1 ágacska rozmaring levelei
ízlés szerint: frissen őrölt színes bors, kevés tengeri só

Elkészítés: Az uborkát meghámozom, felkockázom. A cukkinit 3-4 mm vékony karikákra szeletelem. A hagymát tisztítást követően finomra aprítom, a bazsalikom leveleit lecsipkedem.
A zöldséglevest felforralom, a cukkinkarikákat 1-2 percre beledobom, majd szűrőkanállal kiemelem. Néhány szeletet félreteszek a tálaláshoz, a többit az uborkával együtt turmixgép poharába töltöm. Hozzáadom az előkészített hagymát, a bazsalikom- és rozmaringleveleket, a zöldséglevest, a joghurtot és a citromlevet, enyhén borsozom. Erős fokozaton 4-5 perc alatt simára turmixolom. Ha szükséges, továbbfűszerezem. Üvegtálba öntöm, és lefedve 1-2 órára, de inkább egész éjszakára hűtőszekrénybe helyezem.

Tálaláskor színes borssal, friss bazsalikomlevelekkel és cukkiniszeletekkel gazdagítom.  

Aki kedveli, kevés fokhagymát is préselhet az előkészített uborkához, sőt a találásnál hidegen sajtolt tökmagolajjal is fokozhatók az élvezetek.

Bár a nyári levesreportárban a gyümölcslevesek vagy a gazpacho igen előkelő helyen szerepelnek, a joghurtos uborkaleves is bekerült a kedvencek közé.

Ezek is érdekelhetnek