Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Uborkás tüdő zsemlegombóccal

MME MME
4/5
120 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 60 dkg sertéstüdő
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 dkg liszt
  • 2 evőkanál mustár
  • 10 dkg csemege uborka
  • 2 dl tejföl
  • A zsemlegombóchoz:
  • 6 szikkadt zsemle
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál vágott petrezselyem
  • 2 tojás
  • 1-1,5 dl tej

Elkészítés

Előkészítés: A tüdőt megmossuk, kivágjuk a vastagabb légcsöveket, és feltesszük főni. A forrás megkezdése után pár perccel lemossuk, és ismét tiszta vízben tesszük fel főzni. Sózzuk, beletesszük a megtisztított hagymát, a babérlevelet és puhulásig főzzük. A habját mindig leszedjük.

Elkészítés: Amikor a tüdő megfőtt, kivesszük, vékonyra összevágjuk, és a levét leszűrjük. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a lisztet, rátesszük a mustárt, azt is lepirítjuk kicsit. Felöntjük a főzőlével, és kevés uborkalével. Sózzuk, borsozzuk, és alaposan kiforraljuk. Az uborkát vékony csíkokra vágjuk. A kiforralt mártásba tesszük a tüdőt, az uborkát, és a tejfölt is belekeverjük. Ismét összeforraljuk, és tálaljuk. Köretnek gombócot adhatunk, amit az alatt készítünk el, ameddig fő a tüdő.
A zsemlegombóchoz a zsemléket összevágjuk kis kockákra, és tálba tesszük. Vajon megfuttatjuk a petrezselymet, és a zsemlékhez adjuk. Ráütjük a tojásokat, sót, borsot szórunk rá, és hozzáadjuk a nem túl forróra felmelegített tejet. Összegyúrjuk, és fél órát pihentetjük. Tálalás előtt 30 perccel sós, forrásban levő vízbe, vizes kézzel gombócokat szaggatunk, és nagyon kíméletesen megfőzzük.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 603 kcal

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss