Nem marad halszagú a kezed, ha főzés után bedörzsölöd sóval vagy ecettel.
Beküldő:
A keményre száradt mazsolát áztasd rumba vagy cukorszirupba.
Beküldő:
Ha a fánk tésztájába víz helyett sört vagy szódavizet teszel, rendkívül laza és könnyű lesz.
Beküldő:
Sokáig marad friss az élesztő, ha alkoholba mártott rongyba csavarod.
Beküldő:
Ha felverés előtt kevés citromlevet vagy csipetnyi sót teszel a tojásfehérjébe, a hab nem esik össze.
Beküldő:
Sose tárold egy helyen almával vagy paradicsommal a petrezselymet, mert megsárgul és elrohad.
Beküldő:
Szeretnéd, ha pikánsabb lenne a tojásrántotta? Sütés előtt adj hozzá tojásonként teáskanálnyi reszelt parmezánt vagy emmentálit.
Beküldő:
A hosszú tárolástól megráncosodott krumplit tedd hideg vízbe. Egy óra múlva ismét "friss" lesz.
Beküldő:
A kemény kenyeret csomagold tíz percre vizes rongyba, majd vedd ki belőle, és tedd öt percre 180 fokra melegített sütőbe.
Beküldő:
Nagyon jóízű majonézt készíthetsz, ha keversz hozzá kevés édesítetlen tejszínt is.
Beküldő:
Ha bármilyen kicsi kenyérvég vagy péksütemény megmarad, érdemes apró kockákra vágva a mélyhűtőben összegyűjteni, mert előbb-utóbb összejön belőle egy zsemlegombócnyi adag.
Beküldő:
A palacsinta finomabb és könnyebb lesz, ha a tejet fele rész szódavízzel keverjük, és a tésztát fél órát pihentetjük.
Beküldő:
Ne öntsük ki a tojás főzővizét. Hűtsük le, majd öntözzük vele a virágokat. A tojáshéj tápanyagai ugyanis jót tesznek a növényeknek.
Beküldő:
A torta nem csúszkál a tálon, ha cseppnyi mézzel hozzáragasztjuk.
Beküldő:
Ne öntsük ki a rizs főzővizét, mert kiváló mártások sűrítésére.
Beküldő:
A vendégségből megmaradt, jégkockatartóban lefagyasztott vörösbort vagy fehérbort tehetjük bóléba, teába, meleg nyári estéken pedig hűsítő fröccsöt készíthetünk belőlük egy kis szódával.
Beküldő:
Szárított fűszerekből egyharmaddal többet használjunk a frissnél, mert szegényebb az aroma- és illóolaj- anyagokban.
Beküldő:
A karfiolt meleg vízben, áztatva mossuk, mert apró bogarak megbújhatnak benne.
Beküldő:
A felvágott zeller és karalábé alufóliába téve a hűtőszekrényben akár egy hétig is friss marad, míg nejlonban csúnyán elszíneződik.
Beküldő:
A sütőben megpirított, s ezután felöntött zöldség és csontos hús íze sokkal finomabb, színe szebb, mint pirítás nélkül.
Beküldő:
A puha sajtot könnyebb megreszelni, ha előzőleg 30 percre mélyhűtőbe tesszük.
Beküldő:
.A vendégségből megmaradt, jégkockatartóban lefagyasztott fehérbort halakhoz, savanyú levesbe, francia hagymalevesbe, káposztás ételekbe, párolt zöldségbe és fehér húsokhoz adjuk hozzá az elkészítés alatt.
Beküldő:
A vendégségből megmaradt, jégkockatartóban lefagyasztott vörösborral pörköltet, húsokhoz készült mártásokat ízesíthetünk - így legalább nem kell megbontani egy egész üveget, és a maradékot ügyesen felhasználhatjuk.
Beküldő: