Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ünnepi túrós sütemény

120 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 15 dkg margarin
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 60 dkg rétesliszt
  • 2 darab tojás (sárgája)
  • 1 darab tojás
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg darált dió
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg kristálycukor
  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 darab tojás (sárgája)
  • 35 dkg szilvalekvár
  • 1 dl tej
  • 1 tk fahéj
  • margarin (a tepsi kikenéséhez)

Elkészítés

  1. A tésztához az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, beleszórunk egy kiskanál porcukrot, és 10 percre félretesszük egy meleg helyre.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepére lyukat fúrunk, majd beletesszük a maradék porcukort, a két tojássárgáját és egy egész tojást. Csipetnyit megsózzuk, majd a tejes élesztővel és az apránként hozzáadott olvasztott margarinnal jól bedagasztjuk. Akkor jó, ha olyan lágy tésztát kapunk, ami elválik az edény falától. Letakarva, langyos helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. A darált diót a cukor és a vaníliás cukor felével összekeverjük. A túrót a maradék cukorral ízesítjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. A szilvalekvárt kikeverjük, hogy könnyebben kenhessük.
  4. A megkelt tésztát három részre osztjuk, majd az egyiket lisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy pontosan beleférjen egy kb. 25x35 centis, margarinnal kikent tepsibe. A cukros diót egyenletesen rászórjuk, és a tejjel meglocsoljuk, hogy ne legyen száraz. Erre tészta kerül, amit megkenünk szilvalekvárral. Ezt a harmadik tésztalappal befedjük, amire a túró kerül. A tetejét őrölt fahéjjal meghintjük, végül előmelegített sütőben közepes lángon (180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon) kb. 45 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss