Túrós-sonkás-medvehagymás fonott kalács

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő (friss)
  • 2 dl tej (langyos)
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • A túrós töltelékhez:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 ek tejföl
  • 1 mk pirospaprika
  • A medvehagymás töltelékhez:
  • 8-10 db medvehagyma
  • 1 ek tejföl
  • A sonkás töltelékhez:
  • 15 dkg sonka
  • 1/2 ek tejföl

Elkészítés

    1. A langyos tej feléhez keverjük hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. A maradék tejet öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá az olajat és az egész tojást, majd keverjük össze. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd szitáljuk hozzá az előzőleg sóval elkevert lisztet, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk, de én robotgéppel dagasztottam meg).
    2. A megdagasztott tésztát tegyük át egy kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük kb. másfél óráig. A megkelt tésztát ezután borítsuk kilisztezett felületre, gyúrjuk át, majd osszuk el három egyforma részre, és mindegyik tésztát formázzuk gombóccá. Ezután egyesével nyújtsuk ki jó vékonyra, majd mindegyiket töltsük meg az előkészített töltelékkel. 
    3. A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a tejfölt, a pirospaprikát, és ízlés szerint sózzuk. Ezután keverjük alaposan össze. A medvehagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a tejfölt és egy csipet sót, és keverjük alaposan össze. A sonkát vágjuk fel apró kockákra. A tejföl majd a tészta lekenéséhez kell.
    4. Az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki kb. 35x30-cm nagyságúra, majd egyenletesen kenjük meg a túrós töltelékkel. Ezután a két szélét kicsit hajtsuk be, majd tekerjük fel mint a bejglit, óvatosan kicsit sodorjuk meg, és tegyük félre.
    5. A második tésztagombócot szintén nyújtsuk ki 35x30-cm nagyságúra, majd egyenletesen kenjük meg a medvehagymás töltelékkel. Ezután a két szélét kicsit hajtsuk be, majd tekerjük fel mint a bejglit, óvatosan kicsit sodorjuk meg, és tegyük félre.
    6. A harmadik tésztagombócot szintén nyújtsuk ki 35x30-cm nagyságúra, majd egyenletesen kenjük meg a tejföllel, és szórjuk meg az apróra vágott sonkával. Ezután a két szélét kicsit hajtsuk be, majd tekerjük fel mint a bejglit, óvatosan kicsit sodorjuk meg, és tegyük félre.
    7. Végül fonjuk össze a három megtöltött tésztarudat, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe (én egy 18x27 cm-es tepsibe tettem, hogy sütés közben ne terüljön majd el nagyon).
    8. Ezután konyharuhával takarjuk le a tepsiben lévő tésztát, és szobahőmérsékleten kelesszük 25 percig (közben melegítsük elő a sütőt). Kelesztés után kenjük le egész tojással a kalácsot, majd helyezzük előmelegített sütőbe, és közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra (én légkeverésnél 160 fokon 45 percig sütöttem). A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Megjegyzés

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk pl. a húsvéti asztalon.

Kard Sándorné
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin