Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrós-meggyes kalács

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg túró (vagy ricotta)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg meggy (befőtt vagy előzőleg lecukrozva)
  • A kenéshez:
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés

Elkészítés: A langyos tejnek a felét keverjük össze egy teáskanál cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt, futtassuk fel. A lisztet keverjük össze a maradék cukorral, a sóval, majd szitáljuk bele a keverőtálba. Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést. A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojássárgákkal, és öntsük bele a liszt közepén lévő mélyedésbe, öntsük hozzá a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt. A robotgép dagasztó szárával kb. 8 percig dagasszuk a tésztát közepes fokozaton. (Természetesen kézzel vagy kenyérsütőgéppel is bedagaszthatjuk a tésztát.)

Tegyük át egy kilisztezett tálba, konyharuhával takarjuk le, és langyos helyen kelesszük 45 percig.

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. (Arra figyeljünk, hogy beleférjen majd a formába, és feltekerve ne legyen se kisebb, sem pedig nagyobb.)

A meggyet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. A túrót (vagy ricottát) keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a lecsepegtetett meggyet is.

A kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a túrós-meggyes tölteléket, majd óvatosan kenjük el, hogy lehetőleg mindenhova kerüljön a töltelékből. Tekerjük fel, mint a bejglit, majd helyezzük bele egy 24 cm-es kikent, lisztezett kuglófformába. Takarjuk le egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük újra 30 percig.

A vajat olvasszuk fel, kenjük le a tésztát, mielőtt a sütőbe tennénk. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 160 fokon süssük 45-50 perc alatt szép pirosra.

A sütőből kivéve a forró kalácsot kenjük le a tejjel, majd hagyjuk pár percig a formában hűlni. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss