Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrós-mazsolás rétes

45 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A mazsolát beáztatom a rumba.

A töltelékhez a túrót, a tejfölt, a tojást, a cukrot, a reszelt citromhéjat összekeverem.

Az első tésztalapot ráfektetem a sütőpapírral kibélelt tepsire, bekenem olvasztott vajjal, majd ráteszem a következő három réteget, mindegyiket megkenem. Az utolsóra szórok kevés zsemlemorzsát, majd rásimítom a tölteléket, ismét szórok rá zsemlemorzsát, majd jönnek az újabb rétegek.

Végül megkenem a tetejét és az oldalát olvasztott vajjal, s beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe, s légkeverésen kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöm.

Felszeletelem, s megszórom vaníliás cukorral.

Megjegyzés

Gyerekkoromban gyakran segédkeztem nagyanyámnak rétes készítésnél. Egy nagyméretű asztalra terített egy abroszt, s azon huzogattuk az asztalt számtalanszor körbetáncolva a tésztát lehelet vékonyra, ügyelve arra, hogy lehetőség szerint sehol se szakadjon meg. No de hol van ma ekkora asztal, s hol van erre idő? Ő nem vajjal, hanem olvasztott disznózsírral kenegette a tésztát. Töltés után pedig egy konyharuhával feltekertük. Az eredmény isteni volt, a tészta papirusz vékonyságú volt, az íze pedig csodálatos. Szerintem ma már csak faluhelyen készül ehhez hasonló, néhány idős mamóka konyhájában. - hobbychef

Ezek is érdekelhetnek