Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrós-mákos szelet

1 5/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 35x25 cm-es tepsihez:
  • 25 dkg finomliszt (ebből 5 dkg lehet teljes kiőrlésű)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 kávéskanál só
  • 12 dkg margarin
  • 1 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojás sárgája
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • A máktöltelékhez:
  • 25 dkg darált mák
  • 14 dkg porcukor
  • őrölt fahéj
  • 1,5 dl tej
  • 6 dkg margarin
  • A túrótöltelékhez:
  • 25 dkg félzsíros tehéntúró
  • 12 dkg porcukor
  • 2 tojás (szétválasztva)
  • +1 tojásfehérje (ami a tésztából kimaradt)
  • 3 evőkanál tejföl
  • 5 dkg mazsola (lehetőleg aranymazsola)
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudlingpor
  • Tálaláskor:
  • vaníliás porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A langyosnál valamivel melegebb tejben elkeverjük a kristálycukrot, beletördeljük az élesztőt, és meleg helyre tesszük. Míg felfut, mély tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a vaníliacukrot, majd mindezekkel elmorzsoljuk a puhára mikrózott margarint. Meglocsoljuk a felfutott élesztős tejjel, ráütjük a tojás sárgáját, belekanalazzuk a tejfölt, és jól kigyúrt cipót készítünk. Ezt aztán meleg helyen szűk 1 órán át kelesztjük.

Ezután elkészítjük a máktölteléket: a margarint felolvasztjuk a tejben, s amikor forrni kezd a keverék, beleöntjük a porcukorral kevert mákot. Folyamatosan kevergetve 2 percig főzzük, majd félretesszük hűlni.

A túró sem sokkal bonyolultabb: krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a(z opcionálisan rumba áztatott) mazsolát, a citromhéjat és -levet, a pudlingport, a tejfölt, s jól elkeverjük (kissé folyós lesz, de nem kell megijedni, sülés közben bekeményít a pudling) :) A fehérjék felverésével egyelőre várjunk.

Közben talán megkelt már a cipó. Ha igen, tepsiméretűre vágott sütőpapíron kinyújtjuk, azzal együtt beletesszük a tepsibe, és villával megszurkáljuk. A tésztát a szélén ezután ujjal kissé elnyomkodjuk úgy, hogy kb. két centi magasra felnyúljon a tepsi oldalára. Jöhet a máktöltelék: nagykanállal kupacokban a tésztára halmozzuk, azután előbb villával, majd bevizezett tenyérrel egyenletesre nyomkodjuk.

Kemény habbá verjük a 2+1 tojásfehérjét, és a túrókrémbe forgatjuk, majd az egészet ráöntjük a mákszőnyegre, s villával szétterítjük.

180 fokra előmelegített sütő középső rácsán kb. 50 percig sütjük. Tésztaborítás híján nincs igazán támpont a készültségi fokot illetően, ezért ha a túrókrém már láthatóan megszilárdult kissé, s dúsak az illatok, vágjunk le a süti sarkából egy kis darabot kóstolásilag. Érdemes a talpát is ellenőrizni: szép barnának kell lennie.

Ha megsült, a tepsiben hagyjuk kihűlni, a szélét pedig körben vágjuk le (csupán az esztétika kedvéért, de nem muszáj). Szeletelni bevizezett, éles pengéjű késsel célszerű, tálaláskor pedig feltétlenül szórjunk rá vaníliás porcukrot, hacsak nem tiltakoznak ez ellen a megkínáltak.

Megjegyzés



További fotók, érdekességek és részletes receptleírás Pistuc blogjában, a Tűpróbában! - pistuc

Ezek is érdekelhetnek

Friss