Elkészítés: A lisztet a sóval elkeverjük. Az élesztőt a cukorral és 2 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A megkelt élesztőt és maradék tejet, valamint a tojásokat a liszthez adjuk, és tésztát dagasztunk. Ez a tészta lágyabb a fánktésztánál, ilyennek kell lennie. Én kelesztőtálban dagasztottam, a fedelét rátettem, és fél óra alatt szépen megnőtt a térfogata.
Lisztezett deszkára borítjuk, 3 cipót formálunk. Nem gyúrjuk át! 10 percig letakarva pihentetjük.
Közben a túrós töltelékhez a túrót és a cukrot összekeverjük. A tejföllel elkeverjük a tojást.
Az asztalra egy nagy terítőt teszünk, liszttel meghintjük. Az első cipót a közepére tesszük, olajjal lekenjük, és szép vékonyra kihúzzuk. Olajjal és a tojásos tejföllel meglocsoljuk, a túró felét rászórjuk, és a két szemközti oldalát feltekerjük. Olajjal kent tepsibe tesszük. A tetejét is megkenjük olajjal, majd tojásos tejföllel. A másik cipónál is így járunk el. A mákosnál is ez az elkészítési mód, de túró helyett mák kerül rá. A tepsiben még fél órát kelesztjük.
190 fokra melegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.