Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrós-hagymás pogácsa

5/5
120 perc
mester
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2,5 gáztepsire való mennyiséghez:
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • pici étolaj
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (ha nincs, akkor a finomliszt adagja 30 dkg)
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 teáskanál só
  • őrölt feketebors ízlés szerint
  • 20 dkg puha vaj
  • 25 dkg félzsíros tehéntúró
  • A pogácsák kenéséhez:
  • 1 tojássárgája

Elkészítés

Elkészítés: A vereshagymát lehéjazzuk, citromreszelőn lereszeljük, majd kislábosban kevés olajon néhány percig pirítjuk. (Kóstoljuk meg, hogy nem keserű-e! – egyre gyakrabban találkozom keserű, sőt pirítás közben megzöldülő vörös- és fokhagymával...) Ha nagyon folyós (vizes) maradna, leszűrjük. Félretesszük hűlni.

Mély edényben egymásra öntjük a kétféle lisztet, a porélesztőt, a sót és a feketeborsot. Elegyítjük, majd elmorzsoljuk a puha vajjal. Hozzáadjuk a krumplinyomón áttört túrót, a hagymareszeléket, és csinos cipót gyúrunk a tésztából. Legalább 3 órára, de inkább fél napra a hűtő leghidegebb polcára tesszük (célszerű sütés előtti este elkészíteni). Aztán iszunk egy fröccsöt, elmosogatunk, és a reklám után visszajövünk. :)

Cipónkat a hűtőből kivéve jól átgyúrjuk, és rétesliszttel megszórt (ez jobban érdesít) gyúródeszkára gurítjuk, majd ugyancsak belisztezett sodrófával kisujjnyi vastagra nyújtjuk. 3-4 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tésztasorját újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk, míg csak el nem fogy az alapanyag.

Közben begyújtjuk a sütőt is. Jó forróra, 230-240 fokra állítsuk – azt olvastam, a pogácsákat gyorsan kell sütni, hogy ne száradjanak ki.
Ezután sütőpapírral bélelt gáztepsibe egymástól 1-1 cm-re rendezzük a pogácsákat (már amennyi belefér). Felvert tojássárgájával megkenjük a tetejüket, majd a sütő középső sínén betoljuk a tepsit.

Nem tagadom, kritikus percek következnek, de a pogácsák sütése már csak ilyen. El kell találnunk ugyanis azt az 1-2 perces intervallumot, amikor a pogácsa már ropogósra sült, de az alja még nem égett meg. Én kereken 30 percig sütöttem a pomogácsokat, de a mi Vestánk a lightosan tüzelő sütők közé tartozik, másutt akár 15 perc alatt is megsülhet.

Megjegyzés



További fotók, érdekességek és részletes receptleírás Pistuc blogjában, a Tűpróbában! - pistuc

Ezek is érdekelhetnek

Friss